El- och energiprogrammet, Elteknik

Yrkesgymnasiet Linköping
Programinformation
Linköping
El- och energiprogrammet
Lärlingsutbildning
(Läs mer) Öppet hus
2023-04-05
2023-04-26

Om utbildningen

Bli elektriker på Yrkegymnasiet Linköping!

Gillar du spänning och energifyllda uppdrag? Får du kraft av variation? Attraheras du av stora valmöjligheter? Går du igång på teknik? I så fall kan elektriker vara ett yrke som passar dig. I den här branschen kan du till exempel arbeta med elanläggningar och tv-, data- och eldistributionsnät.

Professionell utbildning

Om du väljer Yrkesgymnasiets El- och energiprogram blir du en professionell och medveten elektriker. Du får lära dig att göra självständiga val – till exempel vilket material du ska arbeta med och vilka verktyg som fungerar bäst. Du får också lära dig att planera och utvärdera ditt arbete. Vi ger dig kännedom om hur det fungerar internationellt inom teknologi och arbetsmiljö. Eftersom svensk utbildning förknippas med ett högt säkerhetstänkande kan du i ditt framtida arbetsliv jobba i princip över hela världen. Under utbildningen övar du också på din serviceförmåga, kreativitet, entreprenörskap och förmåga att leda och arbeta i projekt.

Körkort

Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb som elektriker. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på El- och energiprogrammet ett startpaket för körkort.

Efter gymnasiet

Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Lärlingstiden är 1 600 timmar (1 år). För att kunna bli anställd som lärling krävs en gymnasieexamen om minst 2 250 poäng, vilket innebär:

  • lägst betyg E i svenska 1, engelska 5, matematik 1 och de
    programgemensamma ämnena
  • godkänt gymnasiearbete
  • godkända betyg i praktisk ellära samt elkraftteknik (B-auktorisation)

Möjliga yrken

Utbildningen förbereder dig främst för ett yrke som elektriker inom installation eller eldistribution. Efter genomförd utbildning är det även möjligt att arbeta som hisstekniker, larmtekniker och nätverkstekniker.

Högskolebehörighet

Genom att välja att läsa Svenska 2 och Svenska 3 inom ditt individuella val samt byta ut en programfördjupning mot Engelska 6 uppnår du grundläggande högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Linköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
Mejladress: gymnasieantagningen@linkoping.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Yrkesgymnasiet Linköping

Välkommen till Yrkesgymnasiet Linköping!

”Variationen mellan APL och skola gör att du har mer energi när du väl är inne på skolan. Du får även mycket tid med lärarna vilket gör att du får en bra relation med dem.” – Theo Karlsson, Vård- och omsorgsprogrammet Yrkesgymnasiet...


Läs mer om Yrkesgymnasiet Linköping och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Yrkesgymnasiet Linköping

Linnegatán 7
582 25 Linköping

 Visa telefonnummer
intranet.educations.com

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om El- och energiprogrammet, Elteknik från Yrkesgymnasiet Linköping, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Boka ett digitalt möte med Yrkesgymnasiet Linköping
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information