Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

El- och energiprogrammet, Elteknik

Anders Ljungstedts gymnasium
Programinformation
Linköping
Antal elever: cirka 80 (.)
El- och energiprogrammet
 • Antagningspoäng: 170,0
  (medelvärde: 211,6) * statistik från 2017

Film

Om utbildningen

El- och energiprogrammet, Elteknik

Är du tekniskt intresserad, händig och tycker om att arbeta praktiskt kan elektrikeryrket vara det rätta för dig. Då ska du välja inriktningen Elteknik!

Om inriktningen Elteknik

Inom detta yrke finns det oändligt många möjligheter till att kunna arbeta inom många speciella områden. Det finns även flera möjligheter till vidareutbildning om du skulle komma på att du vill gå vidare i din yrkeskarriär i framtiden.

Utbildningen är till för dig som är intresserad av att jobba med elinstallationer i alla tänkbara sammanhang. Detta innebär att du får en grundutbildning som kan leda till arbeten från kraftinstallationer inom eldistribution och industri till installationer inom bostäder och kontor. Det kan vara arbeten som starkströmsinstallationer i ställverk och centraler till svagströms-installationer i form av tele, data, larm och säkerhetssystem, fastighetsautomation mm.

Efter att du har avslutat år 1 på EE-programmet har du läst de programgemensamma kurserna: Elektromekanik, Energiteknik 1, Mekatronik 1 samt Datorteknik 1a (totalt 400 poäng).

När du väljer inriktningen Elteknik till år 2 får du läsa 500 poäng inriktningsgemensamma kurser. Dessa kurser är Elinstallationer, Praktisk ellära, Kommunikationsnät 1 samt Elkraftteknik.

Under år 3 får du läsa 700 poäng fördjupningskurser till det som du läst i år 2. Detta kursutbud kan variera på olika skolor.

Anders Ljungstedts Gymnasium har valt att på Elteknikinriktningen erbjuda det kurspaket som tagits fram centralt av EIO (Elektriska Installatörs Organisationen). Denna yrkesutgång kallas "Installation/entreprenad/nyproduktion".

Kurser som du då läser är Servicekunskap, Entreprenörskap, Larm och säkerhetssystem, Fastighetsautomation, Elmotorstyrning, Konstruktion 1 samt Belysningsteknik.

Skolan har bestämt detta i samråd med det lokala programrådet där elinstallationsföretagen ingår. Det är den yrkesutgång som har den största bredden och därför ger de största möjligheterna till goda framtidsutsikter för en framtida anställning som elektriker.

Elteknikinriktningen på Anders Ljungstedts gymnasium har under många år haft ett bra samarbete med de lokala installationsföretagen i fråga om praktikplatser (APL). Detta har medfört att många elever när de slutat skolan erhållit en anställning som elektriker på det företag där de gjort sin praktik.

Exempel på framtida yrken:

 • Installationselektriker
 • Industrielektriker
 • Distributionselektriker
 • Servicetekniker
 • Larm och säkerhetstekniker
 • Teletekniker / Antenn-Kabel-TV
 • Kommunikationstekniker / Data och medianät
 • Automationstekniker / Fastighetsautomationstekniker
 • Hisstekniker

Om programmet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med datorer, elteknik och energiteknik eller vill studera vidare inom området. Du lär dig grunderna inom ellära, elteknik, elektronik, energiteknik och styrteknik samt att läsa och förstå ritningar och instruktionsböcker.

Både praktiskt och teorietiskt

Programmet innehåller också teori, bland annat inom matematiken. Du får även använda dina kunskaper praktiskt. I utbildningen är datorhantering viktig eftersom datorn är ett viktigt verktyg för beräkningar och ritningar.

Du lär dig grunderna inom mekatroniken, som är en sammanslagning av elektronik och mekanik. Inom eltekniken lär du dig t.ex. effektiv energihantering, energiinnehåll i olika bränslen samt om förnyelsebara och alternativa energikällor som t.ex. sol-, vind- och vågkraft.

APL

Arbetsplatsförlagt Lärande (APL) finns på El- och energiprogrammet, då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen.

Lärling

Du kan också välja att vara lärling på programmet. Då är du ute på arbetsplats under minst hälften av gymnasietiden.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Som boende i samma kommun som Anders Ljungstedts gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen i Linköping. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
E-post: gymnasieantagningen@linkoping.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Anders Ljungstedts gymnasium

Anders Ljungstedts gymnasium

Anders Ljungstedts gymnasium

"Engagerade lärare, nära samarbete med branschen och en hög trivselfaktor!" Anders Ljungstedts gymnasium är en yrkesskola i Linköping med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Anders Ljungstedts gymnasium tar emot elever från hela Sverige i ett mycket brett programutbud. En yrkesutbildning...


Läs mer om Anders Ljungstedts gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Anders Ljungstedts gymnasium

Anders Ljungstedts gata 1
582 54 Linköping

 Visa telefonnummer
www.linkoping.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om El- och energiprogrammet, Elteknik från Anders Ljungstedts gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill börja på / byta till Anders Ljungstedts gymnasium
Jag vill gå på öppet hus
Jag har en fråga
Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Du kanske också är intresserad av: