El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet, Elteknik

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Event
20 april, 2024 11:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 90 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 190,0
(medelvärde: 226,4)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Event
20 april, 2024 11:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 90 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 190,0
(medelvärde: 226,4)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

El- och energiprogrammet med inriktning elteknik!

Är du tekniskt intresserad, händig och tycker om att arbeta praktiskt kan elektrikeryrket vara det rätta för dig. Då ska du välja inriktningen elteknik!

Om inriktningen Elteknik

Inom elteknik finns oändligt med möjligheter till att kunna arbeta inom många specialområden. Det finns även ett flertal möjligheter till vidareutbildning efter gymnasiet.

Utbildningen är till för dig som är intresserad av att jobba med elinstallationer i alla tänkbara sammanhang. Detta innebär att du får en grundutbildning som kan leda till arbeten inom allt från kraftinstallationer inom eldistribution och industri till installationer inom bostäder och kontor. Det kan handla om arbeten som till exempel starkströmsinstallationer i ställverk och centraler, svagströmsinstallationer i form av tele, data, larm och säkerhetssystem, fastighetsautomation med mer.

Inriktningens yrkesutgång är installationselektriker. Det är en yrkesutgång som har stor bredd och som ger goda möjligheter till en framtida anställning som elektriker.

Exempel på framtida yrken:

  • Installationselektriker
  • Industrielektriker
  • Distributionselektriker
  • Servicetekniker
  • Larm och säkerhetstekniker
  • Teletekniker / Antenn-Kabel-TV
  • Kommunikationstekniker / Data och medianät

Om programmet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med datorer, elteknik och energiteknik eller vill studera vidare inom området. Du lär dig grunderna inom ellära, elteknik, elektronik, energiteknik och styrteknik samt att läsa och förstå ritningar och instruktionsböcker.

Både praktiskt och teorietiskt

Programmet innehåller också teori, bland annat inom matematiken. Du får även använda dina kunskaper praktiskt. I utbildningen är datorhantering viktig eftersom datorn är ett viktigt verktyg för beräkningar och ritningar.

Du lär dig grunderna inom mekatroniken, som är en sammanslagning av elektronik och mekanik. Inom eltekniken lär du dig t.ex. effektiv energihantering, energiinnehåll i olika bränslen samt om förnyelsebara och alternativa energikällor som t.ex. sol-, vind- och vågkraft.

APL

Arbetsplatsförlagt Lärande (APL) finns på El- och energiprogrammet, då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen.

Lärling

Du kan också välja att vara lärling på programmet. Då är du ute på arbetsplats under minst hälften av gymnasietiden.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Linköping

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Linköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
Mejladress: gymnasieantagningen@linkoping.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Anders Ljungstedts gymnasium
Anders Ljungstedts gata 1
582 54 Linköping

Välkommen till Anders Ljungstedts gymnasium - en värld av möjligheter!

Anders Ljungstedts gymnasium är en yrkesskola i Linköping med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Anders Ljungstedts gymnasium tar emot elever från hela Sverige i ett mycket brett programutbud. En yrkesutbildning är ett smart val oavsett om du vill börja arbeta...

Läs mer om Anders Ljungstedts gymnasium och visa alla program.

Sponsrad