Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsgymnasiet, i Sollentuna (+1 orter)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 80 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 107,5
(medelvärde: 193,2)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 80 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 107,5
(medelvärde: 193,2)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Vård-och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet

Det här är utbildningen som gör dig väl förberedd för ett spännande arbetsliv inom vård, hälsa och omsorg. Genom olika ämnen får du kunskap om  

  • hur människan fungerar till kropp och själ

  • de vanligaste sjukdomarna och vilka behandlingar som ges 

  • vanliga orsaker till fysisk och psykisk ohälsa

  • akut omhändertagande vid olycksfall och kriser

  • funktionsvariationer och hur barn och vuxna kan få rätt stöd utifrån sina behov

Oavsett inom vilket område du kommer att arbeta så är din förmåga att bemöta, respektera och kommunicera med olika människor nyckeln till god vård. Därför är detta något som du läser om, tränar på och diskuterar under hela utbildningen. Praktisk erfarenhet får du genom minst 16 veckors APL/praktik på olika arbetsplatser. Dessutom läser du förstås alla gymnasiegemensamma ämnen. 

Praktik (APL) i verkligheten

Vi har ett mycket nära samarbete med olika arbetsplatser inom vård och hälsa. Arbetsplatsförlagt lärande (praktik) är en del av din utbildning. En intressant praktikplats ger möjlighet till nya erfarenheter. Du får använda det du lärt dig och utvecklas som person.  För många av våra elever har praktiktiden lett fram till både extrajobb och fasta jobb efter gymnasiet. 

Jobb direkt eller fortsatta studier 

Vård- och omsorgsgymnasiets VO-program är både ett yrkesprogram och ett högskoleförberedande program. Efter gymnasiet får du en yrkesexamen och kan arbeta som undersköterska inom akutsjukvård, äldreomsorg, psykiatri eller LSS (stöd och service till funktionshindrade barn och vuxna). Studieplanen inkluderar också de ämnen som krävs för behörighet till högskolan och utbildning för att bli sjuksköterska, psykolog, lärare, socionom eller liknande. Som du vet är behovet av personal stort inom vård- och omsorg. 

Certifiering inom Vård- och omsorgscollege (VOC) 

Skolan är en av de gymnasieskolor i Stockholm som är certifierade som Vård- och omsorgscollege (VOC), vilket är en kvalitetsgaranti för dig som elev. Skolor och arbetsgivare inom Vård- och omsorgscollege samverkar för att kunna erbjuda utbildningar och praktikplatser som håller hög nivå.

Om du inte har full behörighet - sök introduktionsprogram

Om du vill läsa vård- och omsorg, men inte har full behörighet är du välkommen att söka till våra introduktionsprogram; programinriktat val eller yrkesintroduktion. Läs mer här.

Är du intresserad och vill veta mer om Vård- och omsorgsprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Sollentuna

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm

Behörighet

För behörighet till Vård- och omsorgsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Vård- och omsorgsprogrammet

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

VO-programmet är både ett yrkesprogram och ett högskoleförberedande program. Efter gymnasiet får du en yrkesexamen och kan arbeta som undersköterska inom akutsjukvård, äldreomsorg, psykiatri eller LSS (stöd och service till funktionshindrade barn och vuxna). Från 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel. Den ordinarie studieplanen inkluderar även de ämnen som krävs för allmän behörighet till högskolan och studier till exempelvis sjuksköterska, socionom, psykolog och fysioterapeut. 

Reportage

Elevreportage med Idun, Emeli och Bridgett

Vård- och omsorgsgymnasiet

Vad är det bästa med att plugga Vård- och omsorgsprogrammet? Hur är lärarna och vilka karriärmöjligheter finns efter studenten? Läs intervjun med eleverna Idun, Emeli och Bridget som berättar om sin tid på programmet. 

Certifiering

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege certifierar samverkan mellan arbetsliv och utbildning i vård och omsorg. Efter avslutad utbildning får du som elev ett diplom som visar att du gått en certifierad utbildning. Diplomet är en merit när du söker arbete.

Läs mer om Vård- och omsorgscollege här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Vård- och omsorgsprogrammet så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 6 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Maja
22 nov 2023

VOGY är en toppen skola, skolan är liten och familjär. Lärarna och eleverna står varandra väldigt nära, lärarna värnar alltid om elevernas bästa. Du känner dig alltid hörd och f...

Visa hela
5/5
Lou Johansson
18 nov 2022
Därför ska du välja Vård och Omsorgsgymnasiet Sollentuna. fd. Consensum

Jag går andra året på VOGY, har nog aldrig gått i en sån välkommnande, familjär skola som denna. Våran gymnasieskola är relativt liten vilket kan vara en stor fördel för många, ...

Visa hela
5/5
Dimitra
20 nov 2020

Skolan är det bästa jag valde och för det hjälpen jag vill

Vård- och omsorgsgymnasiet
Aniaraplatsen 2, 2tr
191 47 Sollentuna

För dig som vill jobba med människor

Behovet av personal inom vård och omsorg är enormt. VO-programmet ger dig en trygg framtid där du genom olika yrken kan vara med och göra skillnad för andra. Vård- och omsorgsgymnasiet (VOGY) i Sollentuna är specialiserat på just VO-programmet. Skolan som...

Läs mer om Vård- och omsorgsgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad