Film
Vill du ha världens roligaste jobb direkt efter studenten? Eller plugga vidare? Pedagogikcollege är en gymnasial yrkesutbildning på Midsommarkransens gymnasium inom ramen för barn- och fritidsprogrammet. Efter studenten kan du få jobb direkt efter examen som barnskötare och elevassistent! Eller så kan du plugga vidare till exempelvis förskolelärare.
Utbildningsinfo
Pedagogikcollege - Barn- och fritidsprogrammet med inriktning pedagogiskt och socialt arbete
Pedagogikcollege är en gymnasial yrkes- och högskoleförberedande utbildning (Barn- och fritidsprogrammet inriktning pedagogiskt arbete) med yrkesutgång barnskötare och elevassistent. Vi erbjuder en modern utbildning med mycket goda chanser att få jobb för dig som vill arbeta som inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem.
Pedagogikcollege är för dig som:
- vill jobba med barn och ungdomar
- är kreativ och nyfiken
- vill jobba med något viktigt och meningsfullt
- är intresserad av pedagogik, kommunikation och ledarskap
- vill ha en kvalitetssäkrad[EF1] yrkesutbildning
- vill kunna plugga vidare efter gymnasiet – kanske inom pedagogik
- vill ha jobb direkt efter examen
Samverkan med arbetsliv och forskning
Det sker en snabb utveckling inom förskolans och skolans pedagogik. För att vi ska kunna erbjuda en relevant gymnasieutbildning med hög kvalitet jobbar Pedagogikcollege därför nära både arbetsliv och forskning. I dagsläget finns det ett upparbetat samarbete med fyra stadsdelar i Stockholm stad (Hässelby-Vällingby, Rinkeby-Kista, Södermalm och Hägersten-Liljeholmen). Vi strävar även mot att samordna vår utbildning med universitet och högskolor som ger förskollärarutbildningar, för att på så sätt erbjuda våra elever aktuell kunskap och kännedom om påbyggnadsutbildningar och karriärvägar.
Vad läser du för kurser?
Tyngdpunkten i inriktningen ligger på pedagogik, ledarskap och kommunikation. Du lär dig möta, stödja barn och ungdomar i deras lärande och utveckling.
- Skapande verksamhet och digitalt skapande - Vi tror att övning ger färdighet. På Pedagogikcollege får du därför möjlighet att lära och utveckla kunskaper som du kommer att ha nytta av under din utbildning och direkt efter din examen. Det handlar bland annat om att hantera och arbeta med digitala verktyg som ex iPads och arbeta ämnesintegrerat i grupp. Självklart behöver du också kunna arbeta kreativt och med estetiska uttryck. Därför ingår kurserna Skapande verksamhet med fokus på bild och form och drama samt Digitalt skapande.
- Hälsopedagogik och kost och hälsa - Som elev är det av stor vikt att du utvecklar din kunskap om hälsa på olika nivåer och förstå hur olika levnadsvanor och livsvillkor påverkar vår hälsa. Du studerar folkhälsoarbete, hur du kan tänka kring hälsofrämjande projekt men även om kost och hälsa på ett mer individuellt plan som exempelvis näringslära och smittspridning. Det handlar om att utveckla ett hälsofrämjande förhållningssätt och i programmet läser du kurserna Hälsopedagogik och Kost och hälsa.
- Etnicitet och kulturmöten - Som elev får du kunskap och möjlighet att arbeta praktiskt med värdegrundsfrågor som barnkonventionen och elevinflytande. Du behöver också kunna reflektera och förhålla dig till en globaliserad värld och ett mångkulturellt samhälle. I åk 3 läser du en kurs i sociologi som heter Etnicitet och kulturmöten där du får analysera och diskutera begrepp som kultur och etnicitet men även orsaker till att folk migrerar och vilka konsekvenser kan det få.
Jobba eller plugga vidare?
På Pedagogikcollege får du en kvalitetssäkrad och modern yrkesutbildning som är uppdaterad gentemot arbetsmarknaden. Du ska känna att du är kunnig och väl förberedd för att jobba inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem då du lämnar oss efter tre år. Det finns ett stort behov av utbildade pedagoger och goda möjligheter att börja jobba direkt efter din utbildning som barnskötare och elevassistent. Med vårt teoripaket blir du också självklart behörig till att söka exempelvis förskollärarprogrammet och grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem på högskolan/universitetet. Du kommer vara väl förberedd genom dina studier på Pedagogikcollege.
"Vi ser (våra prognoser visar) att behovet av pedagogisk personal som exempelvis barnskötare, förskollärare och lärare är och kommer vara mycket stort flera år framöver"
Moi Aden, Regional Branschstrateg, Arbetsförmedlingen
Programmet kan kombineras med en idrottssatsning på elitnivå genom nationell idrottsutbildning (NIU). Midsommarkransens gymnasium är en NIU-certifierad skola.
Programfördjupning (600poäng)
Dessa kurser erbjuder vi inom programfördjupningen:
- Digitalt skapande 1
- Skapande verksamhet
- Pedagogiska teorier och praktiker
- Specialpedagogik 1
- Kost och hälsa
- Etnicitet och kulturmöten
Behörighet
Ansökan
Ansök till Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt och socialt arbete
Du söker programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Om du bor i en kommun som inte ingår i antagningskansliet söker du istället via din hemkommun.Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@storsthlm.se
Gymnasieexamen
Genom att välja engelska 6 på ditt individuella val får du grundläggande behörighet till universitet och högskolor.
Kontakta skolan
Midsommarkransens gymnasium

Midsommarkransens gymnasium slog upp portarna hösten 2013. Utbildningen är traditionell med flera moderna inslag som temadagar och spännande projekt och aktiviteter. Skolan ligger centralt belägen, bara 5 minuters gångavstånd från Midsommarkransens tunnelbanestation och 10 minuters resa ifrån Slussen. På Midsommarkransens...
Kontaktuppgifter
Midsommarkransens gymnasium
Recensioner
Snittbetyg: 3
Baseras på 1 recensioner.För att få mer information om Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt och socialt arbete från Midsommarkransens gymnasium, fyll i dina uppgifter:
Hitta en gymnasieskola du är intresserad av
Gör en intresseanmälan
Skolan kontaktar dig med mer information