Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 245,0
(medelvärde: 277,2)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 245,0
(medelvärde: 277,2)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Bred utbildning med Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet gör det möjligt för dig att välja fritt bland fortsatta studier inom samhällsvetenskapliga områden.

Ett vetenskapligt förhållningssätt

Centralt i utbildningen är att du utvecklar ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt och utifrån detta lär dig att förstå människan och omvärlden. Att kunna söka, bearbeta och värdera information från olika källor och pröva samhällsvetenskapliga teorier och metoder är därför viktiga programdelar. Inriktningen beteendevetenskap fokuserar på människors utveckling, samhällets strukturer, etik, kommunikation, psykologi och historia. I programkurserna får du jobba med frågor om:

  • hur ett samhälle påverkas av faktorer på lokala och globala nivåer
  • makt ur politiska, sociala och ekonomiska aspekter
  • aktuella och historiska samhällsfrågor
  • informationsteknik och medier
  • genus, klass och etnicitet
  • miljö

Internationalisering

En spännande del av samhällsprogrammet är att studera omvärlden ur olika perspektiv. detta görs i form av kurser, gästföreläsare, projektarbeten och utlandsresor. Ett exempel är ett migrationsprojekt som genomförs i samarbete med tre andra europeiska länder, Spanien, Grekland och Turkiet.

Internationalisering och lärande för hållbar utveckling är en viktig del av skolans profil. Vi lever i en globaliserad värld där vi blir allt mer beroende av varandra och kontakter över nationsgränser hör till vardagen. Det kräver också insikter och kunskaper om andra länder och kulturer.  

Utbildning med perspektiv

I läroplanen står att vår tids globalisering ställer högre krav på människors förmåga. Skolan skall bidraga till att ge eleverna en förmåga att förstå globala perspektiv och andra människors levnadsförhållanden och möjligheter, skall ge kunskap om internationell samverkan och globala samband, både dess möjligheter och problem.

Internationalisering med bredd

Skolan driver kontinuerligt flera internationella projekt. Som elev vid Stiernhööksgymnasiet har du stora möjligheter att kunna vara delaktig i arbetet. Hur projekten ser ut varier dock över tid vilket kan påverka utbudet av utbyten. Vilka kursval du gör som elev, kan också komma att påverka dina möjlighet att delta. Internationalisering handlar dock inte bara om resor utan skolan strävar efter att det internationella perspektivet ska vara närvarande i olika delar av undervisningen.

Erfarenheter berikar

Skolan har också behov av att utveckla nya pedagogiska metoder inom olika ämnesområden, vilket åstadkoms genom att nätverka med kolleger i andra delar av världen. Vi behöver dela erfarenheter med andra kring hur man möter utmaningar i olika ämnen. Internationella skolutbyten stärker individers färdigheter och kvalifikationer och ger dem verktyg till nya arbetssätt och nya infallsvinklar. Att möta en annan kultur bidrar även till att främja läroplanens värden om allas lika värde och tolerans.

Ungt företagande

Genom kursen entreprenörskap och företagande får du ett verklighetsbaserat lärande genom att starta och driva ett riktigt företag. Du får massor med värdefulla, praktiska erfarenheter och möjlighet att utveckla din kreativitet, ledarskapsförmåga och företagsamhet.

Bandygymnasium, kvalitetsmärkt hästgymnasium och många andra sporter

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell och lokal idrottsutbildning inom flera idrotter. Idrottsutbildningarna riktar sig till dig som vill satsa på din idrott och du får möjlighet att kombinera din sport med gymnasieutbildningen. Fyspass, mental träning blandas med planering, kostlära och träningspass inom just din sport.

Ladda ner skolans broschyr

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Rättvik
  • Svenska

Behörighet

För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Stiernhööksgymnasiet
Masvägen 15
79532 RÄTTVIK

Stiernhööksgymnasiet – Möt din framtid hos oss!

Stiernhööksgymnasiet är en kommunal gymnasieskola i Rättviks kommun. Behörigheten och kompetensen bland skolans personal är hög och skolan kan stoltsera med att ligga i topp i Sverige vad gäller elevernas studieresultat. På skolan råder en mycket fin stämning och det...

Läs mer om Stiernhööksgymnasiet och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 3

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
3/5
Elev, 17 år
23 feb 2016
Awesome school

En awesome skola, speciellt för internatelever som bor långt bort. Bra lärare och bra fokus på elevernas bästa. God mat!

Sponsrad