Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Stiernhööksgymnasiet
Programinformation
Rättvik
Antal elever: cirka 40 (.)
Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Antagningspoäng: 140,0
    (medelvärde: 237,1) * statistik från 2019/20
(Läs mer) Öppet hus
2020-11-14

Om utbildningen

Beteendevetenskap på Stiernhööksgymnasiet

Bred utbildning med Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet gör det möjligt för dig att välja fritt bland fortsatta studier inom samhällsvetenskapliga områden.

Ett vetenskapligt förhållningssätt

Centralt i utbildningen är att du utvecklar ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt och utifrån detta lär dig att förstå människan och omvärlden. Att kunna söka, bearbeta och värdera information från olika källor och pröva samhällsvetenskapliga teorier och metoder är därför viktiga programdelar. Inriktningen beteendevetenskap fokuserar på människors utveckling, samhällets strukturer, etik, kommunikation, psykologi och historia. I programkurserna får du jobba med frågor om:

  • hur ett samhälle påverkas av faktorer på lokala och globala nivåer
  • makt ur politiska, sociala och ekonomiska aspekter
  • aktuella och historiska samhällsfrågor
  • informationsteknik och medier
  • genus, klass och etnicitet
  • miljö

Internationalisering

En spännande del av samhällsprogrammet är att studera omvärlden ur olika perspektiv. detta görs i form av kurser, gästföreläsare, projektarbeten och utlandsresor. Ett exempel är ett migrationsprojekt som genomförs i samarbete med tre andra europeiska länder, Spanien, Grekland och Turkiet.

Internationalisering och lärande för hållbar utveckling är en viktig del av skolans profil. Vi lever i en globaliserad värld där vi blir allt mer beroende av varandra och kontakter över nationsgränser hör till vardagen. Det kräver också insikter och kunskaper om andra länder och kulturer.  

Utbildning med perspektiv

I läroplanen står att vår tids globalisering ställer högre krav på människors förmåga. Skolan skall bidraga till att ge eleverna en förmåga att förstå globala perspektiv och andra människors levnadsförhållanden och möjligheter, skall ge kunskap om internationell samverkan och globala samband, både dess möjligheter och problem.

Internationalisering med bredd

Skolan driver kontinuerligt flera internationella projekt. Som elev vid Stiernhööksgymnasiet har du stora möjligheter att kunna vara delaktig i arbetet. Hur projekten ser ut varier dock över tid vilket kan påverka utbudet av utbyten. Vilka kursval du gör som elev, kan också komma att påverka dina möjlighet att delta. Internationalisering handlar dock inte bara om resor utan skolan strävar efter att det internationella perspektivet ska vara närvarande i olika delar av undervisningen.

Erfarenheter berikar

Skolan har också behov av att utveckla nya pedagogiska metoder inom olika ämnesområden, vilket åstadkoms genom att nätverka med kolleger i andra delar av världen. Vi behöver dela erfarenheter med andra kring hur man möter utmaningar i olika ämnen. Internationella skolutbyten stärker individers färdigheter och kvalifikationer och ger dem verktyg till nya arbetssätt och nya infallsvinklar. Att möta en annan kultur bidrar även till att främja läroplanens värden om allas lika värde och tolerans.

Ungt företagande

Genom kursen entreprenörskap och företagande får du ett verklighetsbaserat lärande genom att starta och driva ett riktigt företag. Du får massor med värdefulla, praktiska erfarenheter och möjlighet att utveckla din kreativitet, ledarskapsförmåga och företagsamhet.

Bandygymnasium, kvalitetsmärkt hästgymnasium och många andra sporter

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell och lokal idrottsutbildning inom flera idrotter. Idrottsutbildningarna riktar sig till dig som vill satsa på din idrott och du får möjlighet att kombinera din sport med gymnasieutbildningen. Fyspass, mental träning blandas med planering, kostlära och träningspass inom just din sport.

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Som boende i samma kommun som Stiernhööksgymnasiet söker du till programmet via Antagningskansliet Region Dalarna. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Myntgatan 2 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
E-post: antag@dalakf.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

Stiernhööksgymnasiet

Stiernhööksgymnasiet

Stiernhööksgymnasiet – Möt din framtid hos oss!

I Rättvik väljer många ungdomar att gå på Stiernhööksgymnasiet men flera program och nationella idrottsutbildningar lockar även ungdomar från hela Sverige. Under din studietid på skolan kommer du att möta många nya människor - vänskapsband för livet knyts här! Stiernhööksgymnasiet...


Läs mer om Stiernhööksgymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Stiernhööksgymnasiet

Masvägen 15
79532 RÄTTVIK

 Visa telefonnummer
www.stiernhooksgymnasiet.se

Recensioner

Snittbetyg: 3

Baseras på 1 recensioner.

Elev, 17 år
(3)
En awesome skola, speciellt för internatelever som bor långt bort. Bra lärare och bra fokus på elevernas bästa. God mat!
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap från Stiernhööksgymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(3,0)
Baseras på 1 recensioner.

Du kanske också är intresserad av: