Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Introduktionsprogrammet

Yrkesintroduktion

Morabergs studiecentrum, i Södertälje
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Ladda ner poängplan
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Ladda ner poängplan

Om utbildningen

Yrkesintroduktion

Yrkesintroduktion med två inriktningar

På Moraberg studiecentrum kan du läsa programmet Yrkesintroduktion. Du läser ämnen från grundskolan som du behöver bli godkänd i samt vissa karaktärskurser inom gymnasieskolan. Yrkesintroduktion har en tydligt praktisk inriktning.

De olika programmen inom Yrkesintroduktion kommer att hjälpa dig på din väg mot arbetsmarknaden. Efter genomförd utbildning har du möjlighet att gå vidare för att få yrkesexamen från ett nationellt program eller Komvux.

Programprofiler

Fordons- och transportprogrammet (MC-teknik)

Om programmet

Det här är programmet för dig som har ett intresse för motorer och verkstadsarbete. Under ett år får du lära dig hur det är att arbeta i en verkstad. Du lär dig grunderna om motorer (MC-teknik), verktygskunskap, hur vissa maskiner fungerar och hur en motor fungerar. Du får samarbeta med kollegor och lära dig att bemöta kunder. 

Om du går det här programmet kan du välja två vägar: Du kan välja att fokusera på att läsa in grundskolans ämnen för att bli behörig att söka vidare till ett nationellt gymnasieprogram. Du kan också välja att fokusera på att bli anställningsbar. Under ditt år på Moraberg satsar du då på att få med dig grundläggande kunskaper som du sedan kan söka arbete med.

För att få en yrkesexamen behöver du söka till gymnasiets nationella program. Efter IMYRK kan du läsa på gymnasiets nationella program, vuxenutbildningens utbildningar eller folkhögskola.  

Inför framtiden

Det finns stora behov av att anställa medarbetare i fordon- och transportbranschen, till exempel billackerare, biltekniker, MC-tekniker och  fordonsförare (buss, lastbil). Fordonbranschen är i en snabb förändring och allt fler fordon går på el eller alternativa bränslen. Det ställer stora krav på att du får rätt kompetens med dig ut för att kunna få arbete.

Många arbetsgivare kräver en gymnasieexamen eller en yrkeshögskoleexamen men du kan också starta eget företag efter avslutad utbildning. Jobb finns, men du behöver följa utvecklingen eftersom branschens krav ändras hela tiden utifrån den snabba tekniska utveckling som sker idag.

Hur din studieplan kommer att se ut beror på vilka godkända ämnen du har från grundskolan.

Hantverksprogrammet (stylist)

Om programmet

Är du intresserad av hårstyling, naglar, make-up och att möta människor? Välkommen till yrkesintroduktion mot hantverksprogrammet.

Här får du kunskaper och färdigheter i hur du skapar en harmonisk frisyr och en lyckad makeup. Utbildningen innehåller även hud- och hårvård, frans- och brynfärgning, klassisk manikyr och de grundläggande teknikerna i nagelförlängning. Teori och praktik varvas för att du ska nå kunskapsmålen på ett effektivt sätt och de praktiska delarna utförs på dockor, klasskamrater samt på modeller som bokas in till salong. Efter genomförd utbildning tilldelas du diplom i de fyra stylistdelarna manikyr, makeup, hårstyling och klippning.

Det finns två val du kan göra: Du kan gå vidare till nationellt gymnasieprogram och där läsa in en yrkesexamen. Eller så väljer du att bli anställningsbar och söka arbete med de kunskaper du fått på IMYRKHV. Vilket utbildningsmål du sätter avgör hur du går vidare till annan utbildning, antingen vi gymnasieskolan, vuxenutbildningen eller folkhögskola.

Du kan genomföra yrkesintroduktionsprogrammet på ett år. Hur det blir för dig kan du ta reda på genom att kontakta vår studie- och yrkesvägledare på Morabergs studiecentrum.

Inför framtiden

Hantverksprogrammet mot stylist, frisör eller barberare är ett yrke där de allra flesta starta eget företag. Det är inget bristyrke vilket innebär att du inte får arbete lika lätt. Läs gärna mer om yrket på arbetsförmedlingens hemsida, om var de lediga jobben finns och vad du behöver tänka på inför val av utbildning.

Hur din studieplan kommer att se ut beror på vilka godkända ämnen du har från grundskolan.

Är du intresserad och vill veta mer om Yrkesintroduktion, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan

Ansök till Yrkesintroduktion

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Öppet hus

Öppet hus varje vecka kl 14:00 - 16:00

Tisdagar: Fordons och transportprogrammet - MC teknik
Torsdagar: Hantverksprogrammet - Stylist 

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Yrkesintroduktion så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Morabergs studiecentrum
Morabergsvägen 6 D
15242 Södertälje

Morabergs studiecentrum

Morabergs studiecentrum är en del av gymnasieskolorna i Södertälje. Här studerar elever för att få behörighet till yrkesprogram, högskoleförberedande gymnasieprogram, annan utbildning eller för att gå vidare till arbetsmarknaden. Yrkesintroduktion med två inriktningar Språkintroduktion På Morabergs studiecentrum arbetar personal med...

Läs mer om Morabergs studiecentrum och visa alla program.

Sponsrad