Teknikprogrammet

Teknikprogrammet, Teknikvetenskap + Musik - Särskild variant

Östra gymnasiet, i Stockholm (+2 orter)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Informationskväll
9 november, 2023 19:00
(+ Läs mer )
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Informationskväll
9 november, 2023 19:00
(+ Läs mer )
Få mer information om programmet 👍

Teknikprogrammet, Teknikvetenskap + Musik - Särskild variant

Teknikvetenskap + Musik

Teknik och musik

Teknikprogrammet är en bred teoretisk utbildning. Med hjälp av en bra grund i de naturvetenskapliga ämnena får du undersöka teknikens roll och påverkan i samhället. På inriktning teknik + musik får du möjlighet att utvecklas inom musik samtidigt som du läser på TE. Förutom musik bygger innehållet i utbildningen på programstrukturen för inriktning teknik på TE-programmet.

Unik utbildning - innehåll

Utbildningen är nästintill unik och passar dig som är intresserad av och duktig på sång och/eller instrument. Den är också kvalitetssäkrad och godkänd av Skolverket.

I utbildningen ingår följande kurser:

 • Instrument/sång 1 (100 p)
 • Musikproduktion 1 (100 p)
 • Ensemble 1-2 (200 p)
 • Teknik 2 (100 p)
 • Fysik 2 (100 p)

Anordna och delta i konserter under gymnasiet

Inom musikområdet får du utveckla dina kunskaper i musik och din förmåga att gestalta musik. Här får du öva din samarbetsförmåga och ditt ansvarstagande för arbete i grupp som är viktigt inom musiken. Att anordna och delta i konserter i och utanför skolan är en del av utbildningen.

Är du intresserad och vill veta mer om Teknikprogrammet, Teknikvetenskap + Musik - Särskild variant, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 3 startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Huddinge

Höst

 • Klassrum
 • Stockholm

Höst

 • Klassrum
 • Trångsund

Gymnasieingenjör - fjärde året

Gymnasieingenjörsutbildningen på Östra

Gymnasieingenjörsutbildningen startades för att tillgodose det stora behovet av ingenjörer i Sverige. Det var regeringen som beslutade att inrätta ett fjärde år på Teknikprogrammet och att detta extra år skulle ge titeln gymnasieingenjör. Titeln innebär att du är anställningsbar direkt efter gymnasiet. Tanken är också att det fjärde året ska ge dig kunskaper som gör det lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.

Programmering och IT-utveckling

På Östra gymnasiet kan du läsa profilen informationsteknik med utgång mjukvarudesign. Här är kurserna främst inriktade mot programmering och du får fördjupade kunskaper om och färdigheter i utveckling av IT-projekt. Du får lära dig att utveckla olika IT-system vilket innebär att du blir bra på bland annat:

 • Programmering
 • Samarbete med andra människor
 • Dokumentation av arbetet
 • Uppföljning och kvalitetsstyrning

Östra gymnasiet ser tillsammans med representanter från IT-branschen och från högskolan till att utbildningens innehåll uppfyller branschens behov.

Kurser i utbildningen

Det fjärde året på teknikprogrammet innehåller kurser på totalt 900 poäng. Av dessa är 400 poäng gemensamma för alla skolor som erbjuder gymnasieingenjörsutbildning med utgång mjukvarudesign. Övriga 500 poäng bestäms av varje skola. På Östra satsar man på Backend-programmering, vilket är den typ av programmeringskunskap som ligger till grund för systemutveckling. Som backend-programmerare arbetar du bland annat med basbearbetning och databaser i program som C++ och SQL. Du läser också gränssnittsdesign för att säkerställa att utseende och funktionalitet är kompatibla.

Obligatoriska kurser 400 p
Examensarbete 100 p
Gymnasieingenjören i praktiken 200 p
Mjukvarudesign 100 p

Övriga kurser 500 p
Datalagring 100 p
Datalogi 100 p
Gränssnittsdesign 100 p
Programmering 2 100 p
Teknik - specialisering 100 p

Behörighet

För behörighet till Teknikprogrammet behöver du godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi samt minst sex andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Teknikprogrammet, Teknikvetenskap + Musik - Särskild variant

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Teknikprogrammet inriktning särskild variant: musik ger dig en högskoleförberedande examen

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Teknikprogrammet, Teknikvetenskap + Musik - Särskild variant så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Skolrecensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 3 recensioner
Skriv en recension
5/5
Isak
07 jan 2019
Avslappnat

Det bästa med skolan i min åsikt är den frihet man har. Ibland så händer det att jag har håltimmar och då har jag flera val på vad jag kan göra, särskilt som musikelev. Min favo...

Visa hela
4/5
Gabriella Dalman
11 maj 2017
Teori och musik-den perfekta kombinationen!

Teknik med estetisk inriktning Musik är en perfekt kombination för elever som tycker om de naturorienterande ämnena och har ett intresse för musik. På Östra Gymnasiet är den tek...

Visa hela
5/5
Pontus
16 mar 2017
Teknik - estet. Bästa utbildningen!

Jag tycker att min utbildning är det bästa valet jag kunde tagit. Jag får lära mig allt jag behöver för att kunna studera vidare inom det mesta och samtidigt får jag varje vecka...

Visa hela
Östra gymnasiet
Kvartettvägen 2-6
142 63 Trångsund

Välkommen till Östra gymnasiet!

Östra gymnasiet är en modern, öppen och ljus kommunal gymnasieskola med 870 studiemotiverade elever i Skogås i Huddinge Kommun - med pendeltåg dit tar det endast 20 minuter från Stockholm city, 17 min från Södra station, ca 12 från Älvsjö/Årstaberg...

Läs mer om Östra gymnasiet och visa alla program.

Sponsrad