Visa gymnasium.se som: Mobil

Idrottsutbildning (RIG, NIU) - Skidgymnasiet

Härjedalens gymnasium
Programinformation
Sveg
Idrottsutbildning (RIG, NIU)

Utbildningsinfo

Skidgymnasiet och Skidskyttegymnasiet på Härjedalens gymnasium

Skidgymnasiet och skidskyttegymnasiet i Sveg

Skid- och skidskyttegymnasiet i Sveg är en del av Härjedalens gymnasium. Här kombinerar du dina gymnasiestudier med träning. Många världsstjärnor började sina idrottskarriärer med idrottsgymnasium, vilket ger möjlighet att träna på elitnivå utan att skolan blir lidande!

Terrängen är kuperad med många löpvänliga tallhedar och stora myrmarker. Här finns även en rullskidbana som är 3,5km lång. Snön kommer ofta relativt tidigt och ligger kvar länge. Spårsystemet är välutbyggt med 5 kilometers elljusspår och totalt ca 65 km pistade spår under en normalvinter.

Alpint

Hösten 2017 började den första kullen på sex elever vid Härjedalens gymnasium NIU alpint. Eleverna som går nationell idrottsutbildning alpint kan välja att läsa på de tre högskoleförberedande programmen natur, samhälle eller ekonomi. Utbildningen har riksintag, vilket innebär att de lockar elever från hela Sverige.

Härjedalens gymnasium anser att skolan är viktig. Under första året ligger fokus på studier och uppbyggnad. Därför innebär första året - förutom mycket skola - fysisk uppbyggnad och en massa skidåkning.

Under en skolvecka har skolan 3-6 träningspass, där i genomsnitt 3 av dem ligger på skoltid det första året, de övriga ligger utanför skoltid men med tränare.

Utbildningen är på 3 år men med möjlighet att läsa under 4 år. Väljer man att läsa på 4 år öppnar det för mer träning och utvecklingsmöjligheter.

Längdskidor

1997 startade Härjedalens gymnasium ett skidgymnasium med inriktning för längdskidåkning. Kommunen, skolan och Svegs IK ansåg att det fanns ett så stort underlag med skidåkare i distriktet att det var tillräckligt för en sådan verksamhet. Idag går i Sveg ca 20 elever som kommer från olika delar av landet.

Möjligheterna för att satsa och träna mot att bli en duktig längdskidåkare är väldigt bra i Sveg. Ett bevis på detta är inte minst Anna-Carin Zidek och Ida Ingemarsdotter som båda är uppvuxna i Sveg och fostrade i Svegs IK:s längdskidverksamhet.

Skidskytte

Hösten 2009 startade skidskytteinriktning i Sveg och sedan 2011 är Härjedalens gymnasium NIU-Certifierade(Nationell Idrotts Utbildning) från Svenska Skidskytteförbundet. Skolan har en skjutvall med 30 skjutplatser, med elektroniska mål, i anslutning till en av Sveriges finaste rullskidbanor.

I Sveg har genomförs flera pass i veckan som inkluderar både skytte och skidor/rullskidor/löpning. Skidskytteelever på Svegs Skidgymnasium får ammunition och tillgång till ett eget vapenskåp från skolan. Gymnasieskolan har en skyttelokal för luftgevärsskytte och där vi har nya skidskytteanpassade luftgevär samt lasergevär. Skidskyttetränare är Erik Albinder, och han har jobbat här sedan september 2010.

Ansökan

Ansök till Idrottsutbildning (RIG, NIU) - Skidgymnasiet

Som boende i samma kommun som Härjedalens gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Jämtlands gymnasieförbund. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: 83182 Östersund
Telefon: 063-14 02 00
E-post: gymnasieantagningen@jgy.se

Gymnasieexamen

Du får en gymnasieexamen utifrån det program du väljer att kombinera utbildningen med - högskoleförberedande eller yrkesförberedande examen. 

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Idrottsutbildning (RIG, NIU) - Skidgymnasiet så kommer skolan att kontakta dig.

Härjedalens gymnasium

Härjedalens gymnasium

Härjedalens gymnasium - erbjuder allt från längdskidor till högskoleförberedande program!

På Härjedalens gymnasium finns många gymnasieprogram och inriktningar att välja mellan. Det här är en lagom stor gymnasieskola på cirka 250 elever. Oavsett vilket program du väljer så läser du gymnasiegemensamma ämnen med elever från andra program vilket bidrar till en...


Läs mer om Härjedalens gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Härjedalens gymnasium

Vallarvägen 2
842 80 Sveg

 Visa telefonnummer
www.herjedalensgymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Idrottsutbildning (RIG, NIU) - Skidgymnasiet, fyll i följande uppgifter: