Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Gotland Grönt Centrum, i Romakloster
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Naturbruksprogrammet, Djur: Häst

Trivs du i stallet och med hästar? Vill du kombinera dina gymnasiestudier med ditt hästintresse? På Gotland Grönt Centrums hästprofil får du utveckla ditt intresse och möta nya kunskaper. Utbildningen ger dig en yrkesexamen som hästskötare där du i framtiden kan arbeta professionellt med häst världen över. Du kan också välja att läsa den allmänna högskolebehörigheten för vidare studier på universitet, högskola. Välkommen att möta din framtid!

Välj en utbildning för framtiden

Arbete inom de gröna näringarna och hästbranschen är en framtidsbransch med efterfrågan på utbildad personal. På naturbruksprogrammet läser du kärnämnen på Wisbygymnasiet i Visby och karaktärsämnena på Gotland Grönt Centrum i Roma och på Suderbys Gård & Ridskola i Sjonhem.

Du som elev är fokus! Du möts av engagerade lärare, gemenskap, företagande, ledarskap, nära samarbete med branschen och både teoretiska och praktiska kunskaper. Här bidrar personliga mål och intressen till väl utförd utbildning med coachande kunniga lärare.

Lär dig allt om hästen

Under utbildningen får du en allsidig utbildning inom häst. Du möter lärare med flera års erfarenhet inom tävling, uppfödning och utbildning. Du läser kurser inom profilen häst och rider varje vecka. Inom ridning får du utvecklas i såväl dressyr, hoppning samt körning på välskolade hästar. Du lär dig att hantera unghästar och friskvård. I utbildningen lär du dig också om hästens anatomi, fysiologi, kommunikation, beteende, inlärning, biologi, avel och uppfödning, hälsa, foder, skötsel, friskvård och sjukvård. Du lär dig också om bemötande och företagande för att du ska ha bästa förutsättningar till hög anställbarhet. Under utbildningen träffar du branschen och gör studiebesök. Du är med på clinics (kortkurser) med olika tränare, kvalitetsbedömningar, tävlingar, och får följa med avel på nära håll från planering till föl och vidare till kvalitetsbedömning av hästar fram till tävling. Skolan satsar på dig som elev!

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

Utbildningen ger dig minst 15 veckors APL inom hästnäringen som på ridskolor, tränare i olika inriktningar, stuteri, med mera. Där får du chansen att fördjupa dig inom ditt intresseområde och utveckla kunskaper för framtiden.

Utlands-APL – Bli stipendiat!

Drömmer du om att få resa och se hästvärlden utomlands? Här har du möjlighet att söka vårt utlandsstipendium och ta dig utanför Sverige och praktisera. Det ger dig spännande upplevelser, kontakter och erfarenheter inför framtiden.

Yrkeslicens 

Du får hjälp till yrkeslicens som tappskokompetens, grönt kort, traktorkörkort och bidrag till B körkort.

Din häst på skolan

Som elev har du möjlighet att ta med dig din häst på lektioner eller ha den uppstallad på Suderbys Gård & Ridskola.

Yrkesdiplom hästskötare

I årskurs 3 har du möjlighet att avlägga prov för Svenska Ridsportsförbundets Hästskötardiplom inom ridning/trav.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen på Gotland. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Gymnasie- o vuxenutbildningsförvaltningen 621 81 VISBY
Telefon: 0498-269 000  
Mejladress: gymnasieantagning@gotland.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Gotland Grönt Centrum
Visbyvägen
622 54 Romakloster

Plugga naturbruk på Gotland!

Gotland Grönt Centrum en del av Wisbygymnasiet, här kan du välja mellan fyra olika profiler på Naturbruksprogrammet: lantbruk-teknik, lantbruksdjur, djursjukvård och häst. Som elev läser du dina kärnämnen på Wisbygymnasiet och karaktärsämnen på Gotland Grönt Centrum på Lövsta Roma. Som...

Läs mer om Gotland Grönt Centrum och visa alla program.

Sponsrad