Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Industritekniska programmet, Driftsäkerhet & underhållsteknik

Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium
Programinformation
Göteborg
Antal elever: cirka 90 (.)
Industritekniska programmet
 • Antagningspoäng: 195,0
  (medelvärde: 221,6) * statistik från 2019/20

Om utbildningen

Industritekniska programmet

Läs en vass yrkesutbildning på GTG!

På Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium kan du läsa en unik och krävande yrkesutbildning i världsklass. Utbildningen är det rätta valet för dig som är intresserad av teknik och industri och ger dig en industriteknisk bas. Under din gymnasietid får du göra praktik och sommarjobba på världsledande företag samtidigt som du knyter ovärderliga kontakter inför framtiden. Låter det intressant? Välj Industritekniska programmet på GTG!

Industritekniska programmet

När du läser det industritekniska programmet får du en bred bas med kunskap inom automation och el. Här får du teknisk kompetens med ett helhetsperspektiv på den industritekniska processen, där underhåll av utrustning, kvalitetskontroll och driftsäkerhet är viktiga områden. I utbildningen får du dessutom BB1-behörighet, vilket ger dig rätten att utföra installationsarbeten, samt ansluta och lossa elektrisk lågspänningsutrustning.

Under dina två första år läser du en blandning av gymnasiegemensamma ämnen och karaktärsämnen, för att under ditt tredje år inrikta dig mer på ditt fördjupningsval.

Praktik under din gymnasieutbildning

Under så mycket som 20 procent av din studietid på GTG är du ute på arbetsplatsförlagt lärande (APL), där du kan förvandla teori till praktik med hjälp av stödet från din handledare. Under år ett och två praktiserar du på Volvobolagen i Göteborg. Under ditt tredje år har du möjlighet att göra praktik utomlands.

Nu även som lärling

Som lärling delar du din tid mellan lärande i skolan och på en arbetsplats. Du får samma innehåll i din utbildning som på vårt klassiska industritekniska program. Det är var och hur du lär, som gör lärlingsutbildningen speciell. Just nu pågår en stor satsning, kallad Svensk Gymnasielärling, på ett antal yrkesförberedande program runt om i Sverige. GTG har hoppat på tåget. Vill du åka med?

Garanterat sommarjobb

GTG har ett avtal med Volvo Group och Volvo Cars som innebär att du som läser industritekniska programmet blir erbjuden möjlighet till 4 veckors sommarjobb efter årskurs två och tre. Det ger dig en unik chans att skapa ett viktigt kontaktnät, samtidigt som du tjänar lite extra pengar. Vet du någon mer skola som kan erbjuda det?

Framtidsmöjligheter

GTG:s industritekniska program gör att du direkt efter gymnasiet blir eftertraktad och anställningsbar bland företag inom industribranschen. Du kan söka arbete som servicetekniker, automationstekniker, underhållstekniker, industrielektriker, kvalitetstekniker, energitekniker, försäljningstekniker eller operatör.

För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet finns flera Yrkeshögskoleutbildningar inom området och den allmänna behörigheten du får på utbildningen gör att du kan söka till tekniskt basår om du senare vill läsa en teknisk ingenjörsutbildning.

Skolan som är där det händer

GTG:s två lärcenter finns på Lindholmen och i Torslanda. I Torslanda har skolan lokaler på Volvo Cars, vilket ger dig en naturlig koppling till näringslivet. På Lindholmen ligger Chalmers, Göteborgs Universitet och flera andra gymnasieskolor vägg i vägg och runt omkring finns några av de mest framgångsrika företagen i Sverige.

Utbildning för dig som gillar utmaningar

Industritekniska programmet är en tuff utmaning och det krävs att du är villig att jobba hårt och ta eget ansvar. Det är högt tempo och du läser mer än vad dina kompisar gör på många andra skolor. Vågar du anta utmaningen? GTG hoppas att du gör det!

Är du intresserad och vill veta mer om Industritekniska programmet, Driftsäkerhet & underhållsteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Fördjupningar

Tredje året väljer du en av programmets två två fördjupningar som ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper inom ämnesområdena och där även ditt stora gymnasiearbete ingår.

Underhållstekniker - Elmekanik

I fördjupningen elmekanik lär du dig mer om hur olika produktionsutrustningar fungerar och är konstruerade. Du får kunskaper om olika tillverkningsmetoder och hur produktionsutrustningar ska underhållas på ett effektivt sätt. Driftsäkerhet är kärnan inom alla industritekniska processer och i denna fördjupning får du en ökad förståelse för helheten hela vägen ner till komponentnivå.

Kurser

 • Produktionsutrustning 2 100 p
 • Elmotorstyrning 100 p
 • Avhjälpande underhåll 2 100 p
 • Gymnasiearbete 100 p

Underhållstekniker - Automation

Fördjupningen automation ger dig kunskaper om installation, driftsäkerhet, underhåll och felsökning av produktionsanläggningar. En stor del av fördjupningen inriktas på programmering och styrning av olika slags produktionsutrustningar.

Industrin har de senaste åren utvecklats och blivit mer automatiserad. Människans roll i industrin har också förändrats från att ha varit ren arbetskraft till att ta hand om och styra industriteknisk utrustning. Framtidens industrier behöver kunnigt folk, är det du?

Kurser

 • Industriautomation 100 p
 • Distribuerade styrsystem 100 p
 • Robotteknik 100 p
 • Gymnasiearbete 100 p

Behörighet

För behörighet till Industritekniska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Industritekniska programmet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Industritekniska programmet, Driftsäkerhet & underhållsteknik

Som boende i samma kommun som Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
E-post: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Certifiering

Teknikcollege

Teknikcollege

Teknikcollege är en certifiering utfärdad av Industrirådet. Du går en utbildning som matchar de behov som Sveriges mest innovativa och spännande industriföretag har.

Läs mer om Teknikcollege här!

Certifiering

Teknikcollege

Teknikcollege

Teknikcollege är en certifiering utfärdad av Industrirådet. Du går en utbildning som matchar de behov som Sveriges mest innovativa och spännande industriföretag har.

Läs mer om Teknikcollege här!

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Industritekniska programmet, Driftsäkerhet & underhållsteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium

Göteborgsregionens tekniska gymnasium (GTG)Välkommen till Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium!

Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium, GTG, erbjuder utbildningar för dig som vill lära dig mycket om teknik, ekonomi, matematik, industri och naturvetenskap. På GTG blir du bättre förberedd för arbetsliv och fortsatta studier än på någon annan skola! GTG erbjuder tre program; Ekonomiprogrammet,...


Läs mer om Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium

Diagonalen 6
417 56 Göteborg

 Visa telefonnummer
www.gtg.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Industritekniska programmet, Driftsäkerhet & underhållsteknik från Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Du kanske också är intresserad av: