Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Industritekniska programmet
Inga recensioner än

Industritekniska programmet, Driftsäkerhet & underhållsteknik

Antal elever
Antal elever: cirka 90 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 180,0
(medelvärde: 205,5)
Antal elever
Antal elever: cirka 90 (.)
Antagningspoäng (2022)
Antagningspoäng: 180,0
(medelvärde: 205,5)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Industritekniska programmet på GTG!

På Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium kan du läsa en unik och krävande yrkesutbildning i världsklass. Utbildningen är det rätta valet för dig som är intresserad av teknik och industri och ger dig en industriteknisk bas. Under din gymnasietid får du göra praktik och sommarjobba på världsledande företag samtidigt som du knyter ovärderliga kontakter inför framtiden. Låter det intressant? Välj Industritekniska programmet på GTG!

När du läser det industritekniska programmet får du en bred bas med kunskap inom automation och el. Här får du teknisk kompetens med ett helhetsperspektiv på den industritekniska processen, där underhåll av utrustning, kvalitetskontroll och driftsäkerhet är viktiga områden. Utbildningen ger dig dessutom teoretisk kompetens för auktorisation B, vilket ger dig rätt att efter två års praktik utföra installationsarbete, samt lossa och ansluta elektrisk lågspänningsutrustning.

Under dina två första år läser du en blandning av gymnasiegemensamma ämnen och karaktärsämnen, för att under ditt tredje år inrikta dig mer på ditt fördjupningsval.

Praktik under din gymnasieutbildning

Under så mycket som 20 procent av din studietid på GTG är du ute på arbetsplatsförlagt lärande (APL), där du kan förvandla teori till praktik med hjälp av stödet från din handledare. Under år ett och två praktiserar du på Volvobolagen i Göteborg. Under ditt tredje år har du möjlighet att göra praktik utomlands.

Möjlighet till sommarjobb

GTG har ett avtal med Volvo Group och Volvo Cars som innebär att du som läser industritekniska programmet får möjlighet att söka till 4 veckors sommarjobb efter årskurs två och tre. Det ger dig en unik chans att skapa ett viktigt kontaktnät, samtidigt som du tjänar lite extra pengar. Vet du någon mer skola som kan erbjuda det?

Framtidsmöjligheter

GTG:s industritekniska program gör att du direkt efter gymnasiet blir eftertraktad och anställningsbar bland företag inom industribranschen. Du kan söka arbete som servicetekniker, automationstekniker, underhållstekniker, industrielektriker, kvalitetstekniker, energitekniker, försäljningstekniker eller operatör.

För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet finns flera Yrkeshögskoleutbildningar inom området och den allmänna behörigheten du får på utbildningen gör att du kan söka till tekniskt basår om du senare vill läsa en teknisk ingenjörsutbildning.

Skolan som är där det händer

GTG:s två lärcenter finns på Lindholmen och i Torslanda. I Torslanda har skolan lokaler på Volvo Cars, vilket ger dig en naturlig koppling till näringslivet. På Lindholmen ligger Chalmers, Göteborgs Universitet och flera andra gymnasieskolor vägg i vägg och runt omkring finns några av de mest framgångsrika företagen i Sverige.

Utbildning för dig som gillar utmaningar

Industritekniska programmet är en tuff utmaning och det krävs att du är villig att jobba hårt och ta eget ansvar. Det är högt tempo och du läser mer än vad dina kompisar gör på många andra skolor. Vågar du anta utmaningen? GTG hoppas att du gör det!

Är du intresserad och vill veta mer om Industritekniska programmet, Driftsäkerhet & underhållsteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Fördjupningar

Tredje året väljer du en av programmets två två fördjupningar som ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper inom ämnesområdena och där även ditt stora gymnasiearbete ingår.

Underhållstekniker - Elmekanik

I fördjupningen elmekanik lär du dig mer om hur olika produktionsutrustningar fungerar och är konstruerade. Du får kunskaper om olika tillverkningsmetoder och hur produktionsutrustningar ska underhållas på ett effektivt sätt. Driftsäkerhet är kärnan inom alla industritekniska processer och i denna fördjupning får du en ökad förståelse för helheten hela vägen ner till komponentnivå.

Kurser

  • Produktionsutrustning 2 100 p
  • Elmotorstyrning 100 p
  • Avhjälpande underhåll 2 100 p
  • Gymnasiearbete 100 p


Underhållstekniker - Automation

Fördjupningen automation ger dig kunskaper om installation, driftsäkerhet, underhåll och felsökning av produktionsanläggningar. En stor del av fördjupningen inriktas på programmering och styrning av olika slags produktionsutrustningar.

Industrin har de senaste åren utvecklats och blivit mer automatiserad. Människans roll i industrin har också förändrats från att ha varit ren arbetskraft till att ta hand om och styra industriteknisk utrustning. Framtidens industrier behöver kunnigt folk, är det du?

Kurser

  • Programmerbara styrsystem 100 poäng
  • Distribuerade styrsystem 100 poäng
  • Robotteknik 100 poäng
  • Gymnasiearbete 100 poäng

Behörighet

För behörighet till Industritekniska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Industritekniska programmet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Industritekniska programmet, Driftsäkerhet & underhållsteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Certifiering

Teknikcollege

Teknikcollege

Teknikcollege är en certifiering utfärdad av Industrirådet. Du går en utbildning som matchar de behov som Sveriges mest innovativa och spännande industriföretag har.

Läs mer om Teknikcollege här!

Certifiering

Teknikcollege

Teknikcollege

Teknikcollege är en certifiering utfärdad av Industrirådet. Du går en utbildning som matchar de behov som Sveriges mest innovativa och spännande industriföretag har.

Läs mer om Teknikcollege här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Industritekniska programmet, Driftsäkerhet & underhållsteknik så kommer skolan att kontakta dig.
Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium
Diagonalen 6
417 56 Göteborg

Välkommen till Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium!

Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium, GTG, erbjuder utbildningar för dig som vill lära dig mycket om teknik, industri, matematik och naturvetenskap. På GTG blir du bättre förberedd för arbetsliv och fortsatta studier än på någon annan skola! GTG erbjuder två program; Teknikprogrammet...

Läs mer om Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium och visa alla program.

Sponsrad