Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 270 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 165,1)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 270 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 165,1)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Inriktning Lastbil och mobila maskiner på MTG i Göteborg!

På Fordons- och transportprogrammet på Motorbranschens Tekniska Gymnasium, MTG, i Göteborg läser du kärnämnen, deltar i yrkeskurser och får grundläggande yrkeskunskaper. Den fördjupade yrkesutbildningen får du av dina utbildade handledare när du gör APL (praktik). 
Av utbildningstiden är ca 20 veckor förlagda till ledande branschföretag som APL-tid.

Utbildning till Lastvagnstekniker

Som lastbils- och maskinmekaniker arbetar du med tunga fordon. Lastbilsmekaniker jobbar oftast på en lastbilsverkstad med datorstöd och utrustning för tunga lyft. Det är även möjligt att som lastbilsmekaniker arbeta med fältservice, vilket innebär att du åker ut till kundens lastbil där den stannat på vägen. Lastbilsmekaniker kan du också arbeta med påbyggnadsarbete, vilket innebär att du jobbar med att specialinreda lastbilar.Som maskinmekaniker arbetar du vanligtvis både i verkstaden och på fältet och är då specialiserad på entreprenadmaskiner, skogs- eller lantbruksmaskiner.
Fordon kan gå sönder i stort sett var som helst, vilket gör att du i jobbet som fältmekanikern utför reparationer på många olika platser och ibland under svåra förhållanden.

Jobba som mekaniker

Mekanikerns jobb börjar med felsökning. Du demonterar, rengör och reparerar eller byter ut delar. Ibland förekommer även olika typer av svets- och smidesarbete. Efter att arbetet är utfört kontrollerar du som mekaniker att felet är ordentligt åtgärdat genom att provköra bilen samt testa funktionen.Viktiga egenskaper som lastbils- och maskinmekaniker

Både lastbils- och maskinmekaniker har mycket kontakt med kunder och det är därför viktigt att vara serviceinriktad samt att kunna kommunicera och samarbeta i stressiga situationer.
Jobbet som lastbils- och maskinmekaniker innebär tunga lyft. För att kunna arbeta som lastbils- och maskinmekaniker är körkort ett krav.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Certifiering

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege är en certifiering utfärdad av Motorbranschens Arbetsgivareförbund och IF Metall. Certifieringen betyder att skolan har ett stärkt samarbete med företag i motorbranschen.

Läs mer om Motorbranschcollege här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil & mobila maskiner så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Motorbranschens Tekniska gymnasium
JA Pripps gata 2
421 32 Västra Frölunda

Har du ett stort intresse för fordon? Då är MTG något för dig. MTG erbjuder ett brett utbud inom fordons- och transportbranschen. Hos oss kan du utbilda dig till lastbilsförare, personbilstekniker, lastvagnstekniker, bilskadetekniker och lackeringstekniker. Fordons- och transportbranschen är i...

Läs mer om Motorbranschens Tekniska gymnasium och visa alla program.

Sponsrad