Sjöfartsutbildning

Sjöfartsutbildningen

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 175,0
(medelvärde: 208,9)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 175,0
(medelvärde: 208,9)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Sjöfartsutbildning på Lindholmens tekniska gymnasium

På Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg kan du läsa en sjöfartsutbildning! Sjöfartsutbildningen passar dig som drömmer om en framtid där du får arbeta till sjöss och antingen vill jobba eller plugga vidare efter gymnasiet.

På Lindholmens tekniska gymnasiums sjöfartsutbildning varvas teori med praktik. De praktiska momenten övas i skolans fartygslabb och sedan på skolans övningsfartyg. I utbildningen ingår också praktik i form av APL, arbetsplatsför­lagt lärande, ute i handelssjöfarten.

Efter Sjöfartsutbildningens första år väljer du inriktning. På Lindholmens tekniska gymnasium kan du välja mellan inriktningarna däck eller maskin.

Inrikta dig mot däckspersonal

Vill du arbeta på däck på ett fartyg? Som däckspersonal är du med vid lastning och lossning, och går sjövakt på bryggan som utkik och rorgängare. I arbetsuppgifterna ingår också att delta i fartygets drift och underhåll. Efter att ha läst profilen Däckspersonal på Sjöfartsutbildningen får du ansöka om behörighet, vilket medför en viss kostnad för dig.

Satsa på att bli maskinpersonal

Maskinpersonal arbetar i maskin med drift och underhåll av fartygets huvudmaskineri och dess hjälpmaskiner. Liksom med utbildningen till däckspersonal får du själv ansöker om behörighet till självkostnad.

På Lindholmens tekniska gymnasiums sjöfartsutbildning kan du välja de behörighetsgivande kurserna inför sjöbefäls­utbildningarna. Många av skolans elever arbetar något år efter gymnasiet för att sedan läsa vidare till sjöbefäl.

Certifikat på Sjöfartsutbildningen

I sjöfartsutbildningens olika kurser ingår följande certifikat som du kan göra dig förtjänt av:

  • Grundläggande säkerhetsutbildning
  • Räddningsfarkoster och beredskapsbåtar
  • Grundläggande utbildning i brandskydd
  • VHF certifikat
  • Fartygsbefäl VIII
  • Maskinbefäl VIII

Är Sjöfartsutbildningen för dig?

Innan du ansöker till sjöfartsutbildningen är det bra att tänka på att arbetet till sjöss kan innebära annorlunda arbetstider, exempelvis att man arbetar ett antal veckor för att sedan vara ledig lika länge som man arbetat.

Det finns också hälsokrav som du måste uppfylla för att kunna arbeta till sjöss. Du kan läsa om kraven på transportstyrelsens hemsida, genom att söka på läkarintyg för sjöfolk, eller genom att göra en intresseanmälan nedan. Hälsokraven handlar till exempel om extra höga krav på syn, färgseende och hörsel.

Sjöfartsutbildningen på Lindholmens tekniska gymnasium är en kvalitativ utbildning som samarbetar med bland andra Sirius Rederi, Föreningen Svensk Sjöfart, Transportföretagen och Sjöfartens Utbildnings Institut.

Är du intresserad och vill veta mer om Sjöfartsutbildningen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg

Gymnasieexamen

Yrkesprogram med möjlighet till högskolebehörighet.

Ansökan

Ansök till Sjöfartsutbildningen

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Sjöfartsutbildningen så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Lindholmens tekniska gymnasium
Utvecklingsgatan 1
417 56 Göteborg

Välkommen till Lindholmens tekniska gymnasium!

Välkommen till en inspirerande skolmiljö som väcker ditt intresse för teknik och innovation! Lindholmens tekniska gymnasium är en nybyggd skola med modern maskinpark och fantastiska lokaler. Här möter du engagerade och inspirerande lärare som arbetar hårt för att just du...

Läs mer om Lindholmens tekniska gymnasium och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 1

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
1/5
Elin Grankvist
19 okt 2017
Omdöme

Utbildningen verkade bra och alla på skolan var mycket trevliga förutom den missvisande infon jag fick angående ansökningskraven. Jag fick veta att jag fick söka sålänge jag i...

Visa hela
Sponsrad