Sjöfartsutbildningen

Sjömansskolan
Programinformation
Stockholm

Film

Om utbildningen

SjömansskolanRiksrekryterande sjöfartsutbildning

Sjöfartsutbildningen på Sjömansskolan är en riksrekryterande gymnasieutbildning som kan sökas av ungdomar från hela landet. Här får du kunskaper och erfarenhet för att kunna arbeta som manskap inom däcks- eller maskinavdelningen ombord på handelsfartyg. Du kan också läsa kurser som förbereder för högskolestudier till Sjökapten (befälhavare) och Sjöingenjör (teknisk chef). Utbildningen är utvald och godkänd av Skolverket och Transportstyrelsen och ger dig utmärkta förutsättningar för en karriär ombord på ett fartyg efter gymnasiet eller efter vidare studier.

Sjömansskola med mångårig erfarenhet

Sjömansskolan har över tio års erfarenhet av att bedriva gymnasieutbildning inom sjöfart. Skolans elever undervisas på skolans eget fartyg Polfors, samt i lektionslokaler på Långholmen, alldeles i närheten av skolfartyget Polfors. I utbildningen ingår praktikperioder, (APL), då eleverna får vara ute på fartyg och lära sig mer om arbetet på däck eller i maskin och om livet ombord i allmänhet. Sjömansskolan har 30 platser för nya elever på Sjöfartsutbildningen.

På Sjöfartsutbildningen får du välja mellan inriktningarna Däck och Maskin.

Arbete på däck

Som personal på däck arbetar du med att lasta och lossa det som fartyget transporterar. Lasten kan bestå av exempelvis fordon, containrar, olja, virke eller spannmål. Du hjälper också till att förtöja fartyget vid ankomst och avgång.

Arbetet på däck innebär även underhåll i form av rengöring, slipning och målning av fartyget. En annan viktig arbetsuppgift på däck är att hålla utkik på bryggan och att assistera fartygsbefälen.

Arbete i maskin

Som maskinpersonal arbetar du i fartygets maskinrum och med andra tekniska system i fartyget. Ditt arbete är att se till att dessa fungerar och att genomföra regelbundna kontroller och underhåll av bland annat pumpsystem, kylvattensystem och el-system. 

Som maskinpersonal jobbar du också med service, vilket innebär att bland annat byta oljefilter, kolvringar och andra delar inne i motorerna. Det är också viktigt att hålla rent och snyggt i maskinrummet.
För att arbeta i maskin bör du vara lite uppfinningsrik och intresserad av teknisk problemlösning.

Är du intresserad och vill veta mer om Sjöfartsutbildningen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Gymnasieexamen

Efter Sjöfartsutbildningen har du en yrkesexamen som maskin- eller däckspersonal och kan arbeta i den svenska handelsflottan eller internationellt.

Ansökan

Ansök till Sjöfartsutbildningen

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Sjöfartsutbildningen så kommer skolan att kontakta dig.

Sjömansskolan


Sjömansskolan - Läs gymnasiet till sjöss!

På Sjömansskolan i Stockholm får du en garanterat annorlunda gymnasieutbildning! Här kan du utbilda dig till matros eller motorman för att efter studenten söka arbete i handelsflottan. Väljer du att läsa in högskolebehörighet kan du också vidareutbilda dig till bland...


Läs mer om Sjömansskolan och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Sjömansskolan

Mälarvarvsbacken 2-4
11733 Stockholm

 Visa telefonnummer
www.sjomansskolan.se

Recensioner

Snittbetyg: 2

Baseras på 3 recensioner.

Slisken

Slagsmål, alkohol och inte helt hundra lärare. Bytte efter 2 terminer till ett riktigt program och en riktig skola.

Johan Östergren, rektor Kommentar:
Det är tråkigt att ”Slisken” och ”Lantis” upplevt en otrygg skolmiljö hos oss. Jag som rektor, och all min personal på skolan är förstås långt ifrån nöjda om någon elev har upplevt det ni ger uttryck för. Jag kan hålla med om att det fanns ordningsproblem runt enskilda elever i en klass på skolan under läsåret 2017-2018. Det spillde delvis äv...
Visa hela
Lantis

Stökig miljö, slagsmål och sjukaste skolmiljön jag stött på. VÄLJ INTE SJÖMANSSKOLAN!!!

Johan Östergren, rektor Kommentar:
Det är tråkigt att ”Slisken” och ”Lantis” upplevt en otrygg skolmiljö hos oss. Jag som rektor, och all min personal på skolan är förstås långt ifrån nöjda om någon elev har upplevt det ni ger uttryck för. Jag kan hålla med om att det fanns ordningsproblem runt enskilda elever i en klass på skolan under läsåret 2017-2018. Det spillde delvis äv...
Visa hela
1

Jättebra sammanhållning av klassen och väldigt roligt lärande. Dock kunde maten varit godare.

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(2,0)
Baseras på 3 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Sjöfartsutbildningen från Sjömansskolan, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Sjömansskolan
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information