Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård

ForshagaAkademin
Programinformation
Forshaga

Videoreportage

I den här videon får du träffa elever och lärare på Viltvårdsutbildningen på ForshagaAkademin. Du får se lite av skolans jaktmark och se hur det kan gå till ute på jakt. Du får också höra om allt det roliga man får vara med om på utbildningen och om kamratskapet. 

Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård

Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård

VÄLKOMMEN TILL VILTVÅRDS­GYMNASIET!

Viltvårdsgymnasiet är utbildningen för dig som är intresserad av jakt, viltvård, turism och företagande. Utbildningen är ett yrkesprogram baserat på naturbruksprogrammet (naturturism) och har riksintag. Du kan få högskolebehörighet genom att välja studiespåret som individuellt val. Vi har ett nära samarbete med jakt- och viltvårdsbranschen för att erbjuda hög kvalitet på utbildningen!

Vad blir du?

Efter avslutad utbildning finns goda möjligheter att få jobb som t.ex. jaktelev, jaktguide, skogsarbetare eller butiksförsäljare inom redskapshandeln. Flera av våra elever har gått vidare till att jobba på jaktcamper. Dessa anläggningar behöver kompetent personal som har de kunskaper och erfarenheter som krävs för t.ex. jaktguidning, viltvård och annat servicearbete. Det finns även möjligheter att arbeta för kommuner, länsstyrelser eller viltvårdsområden. Där finns behov av folk som kan arbeta med jaktturism eller viltvårdsarbete, både praktiskt och teoretiskt.

Vi älskar jakt & viltvård

Det här är utbildningen där du får lära dig jakten som yrke. På schemat finns bl.a. praktiskt skytte, motorsåg/röjsåg, styckning, matlagning i fält, hundträning och naturguidning. Du får prova på jaktmetoder efter olika slags vilt, exempelvis älg, rådjur, hare och fågel. En viktig del är också olika typer av viltvårdsarbete, t ex skogsarbete, byggen av torn och odlingar av ”viltfrämjande” växter.

Alla elever läser Ung Företagsamhet som ger dig värdefulla kunskaper om du vill starta eget efter gymnasiet. Utbildningen präglas av entreprenörsanda och kunskaper om småföretagandets möjligheter och villkor.

På riktigt!

Allt vi gör under teori och praktik hänger ihop med jakten och viltvården som den röda tråden.

Vi jobbar med något vi kallar för TPD (Tema Praktisk Dag). Under en till två dagar per vecka så kombineras praktiska och teoretiska ämnen t.ex. i jaktarrangemang eller skötsel av viltåkrar.  Vad sägs om att under en ripjakt i fjällen lära sig mer om hur fågelhundar jobbar och hur en jaktcamp drivs. Eller guida barn och ungdomar på naturstigar där både du och dem lär er mer om ekologi.

APL (praktik) på Viltvårdsgymnasiet

Under utbildningstiden på Viltvårdsgymnasiet ingår 15 veckors APL (praktik).

Dessa veckor är uppdelade i olika praktikperioder och de har i huvudsak tre inriktningar; Gods, Jaktcamp och Butik/Institution och Skog.

ÅK1– Vårtermin – Viltvård / Skog (2 veckor)
ÅK2
– Hösttermin – Jaktförberedelser (3 veckor)
ÅK2-3
– Sommar – Fågeluppfödning / Butik (5 veckor)
ÅK3
– Hösttermin – Klövvilt / Jakt / Styckning (2 veckor)
ÅK3
– Vårtermin – Eget val (2 veckor)

Övergripande –Jaktmässor / Branschbesök (1 vecka)

Yrkesval efter dina studier vid Viltvårdsgymnasiet

Viltvårdsgymnasiet är en yrkesutbildning där målet är att du ska vara attraktiv att anställa direkt efter dina studier alternativt ha sådana kunskaper att du kan starta och driva ett eget företag. Eftersom jaktturism är en relativt outbyggd men expanderande näring, både i Sverige och utomlands, finns det goda möjligheter att starta eget företag.

Det finns också möjligheter att välja kurser för att öka din behörighet för vidare studier på universitet eller högskola.

Möjliga yrken efter att du läst Viltvårdsgymnasiet

 • Jaktelev
 • Jaktguide
 • Skogsarbetare (röjning)
 • Butiksförsäljning av jakt- och vapenartiklar
 • Egenföretagare

Möjliga yrken efter ytterligare studier

 • Skogsmaskinförare
 • Yrkesjägare
 • Viltmästare
 • Viltbiolog
 • Skogsingenjör
 • Skogsvetare
 • Rovdjursspårare mm.

Branschsammarbeten

Viltvårdsgymnasiets huvudinriktning är att utbilda elever till arbete i branschen. Utbildningen är väl etablerad och vi har goda kontakter med en rad olika företag och organisationer.

En stor del av branschsamarbetet sker via elevernas APU-platser på olika företag. Skolan har också ett fördjupat samarbete med några av branschens aktörer, till exempel SveaSkog, Svenska Jägareförbundet, SLU, Normark och Swedteam.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård

Du söker programmet via Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som inte ingår i antagningskansliet söker du istället via din hemkommun.
Få ansökningskoden Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
E-post: elevantagningen@karlstad.se

Gymnasieexamen

Utbildningen ger en yrkesexamen. Du har möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Reportage

ForshagaAkademin

Vill du veta mer om hur det är att ha Sportfiske, Hundsport eller Viltvård och Jakt som inriktning?

Läs mer ForshagaAkademin

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!


Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård så kommer skolan att kontakta dig.

ForshagaAkademin

Välkommen till ForshagaAkademin!

Välkommen till en unik skola som ger dig möjligheten att jobba inom spännande framtidsbranscher! ForshagaAkademin är en fristående gymnasieskola som ligger i Forshaga, Värmland med närhet till både skogar och vattendrag. På skolan finns fem spännande gymnasieutbildningar inom naturturism: sportfiske, hundsport, äventyrsturism,...


Läs mer om ForshagaAkademin och visa alla program.

Kontaktuppgifter till ForshagaAkademin

ForshagaAkademin

Industrileden 5B
66732 Forshaga

 Visa telefonnummer
www.forshagaakademin.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 5 recensioner.

Cornelia Bengtsson
Jag tycker utbildningen är bra eftersom man blandar väldigt mycket praktiskt och teoretiskt. Vi har ju minst en dag praktiskt i veckan. Vi övar också en del skytte och tekniker man kan tänka på för att prestera bättre i skyttet. Dom flesta eleverna bor på elevboendet och där bor vi så tajt så det blir en annan sammanhållning. Man blir som sysk...
Visa hela
Bastian
Här får man göra det man tycker om, nämligen jaga, på skoltid, samt en fantastisk studiehjälp om det behövs!
Emmy
Denna skola tar verkligen alla elever på allvar! Man känner sig alltid sedd och får alltid hjälp när man behöver! Utbildningen är klockren vi får verkligen de som sägs på öppet hus mm!
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,8)
Baseras på 5 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård från ForshagaAkademin, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta / börja på ForshagaAkademin
Öppet hus
Prova på / skugga en elev
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Reportage
Vill du veta mer om hur det är a...

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!

Läs mer