Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård

ForshagaAkademin
Programinformation
Forshaga
Naturbruksprogrammet
(Läs mer) Öppet hus
2020-01-11

Videoreportage

I den här videon får du träffa elever och lärare på Viltvårdsutbildningen på ForshagaAkademin. Du får se lite av skolans jaktmark och se hur det kan gå till ute på jakt. Du får också höra om allt det roliga man får vara med om på utbildningen och om kamratskapet. 

Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård

Viltvårdsgymnasiet vid ForshagaAkademin
Drömmer du om att jobba med jakt och viltvård? Välkommen till Viltvårdsgymnasiet!

Naturbruksprogrammet, Viltvård - Viltvårdsgymnasiet - är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta med viltvård, jakt, turism och företagande. Exempel på aktiviteter som ingår i utbildningen är olika jaktresor, mässor och terrängförarbevis. Utbildningen har riksintag och alla från hela Sverige har rätt att söka hit! För dig som vill bli högskolebehörig finns möjlighet att välja det studiespåret som individuellt val.

Hög kvalitet på utbildningen

ForshagaAkademin har ett nära samarbete med jakt- och viltvårdsbranschen för att erbjuda hög kvalitet på utbildningen! Efter avslutad utbildning finns goda möjligheter att få jobb på exempelvis jaktcamper. Dessa anläggningar behöver kompetent personal som har de kunskaper och erfarenheter utbildningen ger. Exempel på arbete kan vara jaktguidning, viltvård och allt annat servicearbete som hör till en sådan anläggning. Andra möjliga yrken som det finns goda möjligheter att få jobb som är jaktguide, jaktelev, skogsarbetare eller butiksförsäljare inom redskapshandeln. 

Möjliga yrken efter fortsatta studier kan vara:

 • Skogsmaskinförare
 • Yrkesjägare
 • Viltbiolog
 • Viltmästare
 • Skogsvetare
 • Skogsingenjör
 • Rovdjursspårare mm.

Viltvårdsgymnasiet kan också ge behörighet för högskole- eller universitetsstudier om du väljer det studieförberedande spåret.

Arbeta för kommuner, länsstyrelser eller viltvårdsområden

Efter Naturbruksprogrammet, Viltvård finns även möjligheter att arbeta för kommuner, länsstyrelser eller viltvårdsområden. Där finns behov av folk som kan arbeta med jaktturism eller viltvårdsarbete, både praktiskt och teoretiskt. Eftersom jaktturism är en relativt outbyggd men expanderande näring, både i Sverige och utomlands, finns det goda möjligheter att starta eget företag.

Lär dig de olika jaktmetoderna på Viltvårdsgymnasiet

Under utbildningen får du prova jaktmetoder efter olika slags vilt, exempelvis älg, rådjur och hare. Du får också utbildning i praktiskt skytte, motorsåg/röjsåg, naturguidning, hundträning och kunskaper om styckning och matlagning i fält.

Lär dig om småföretagande

Som elev på Viltvårdsgymnasiet läser du Ung Företagsamhet, vilket ger dig värdefulla kunskaper om du vill starta eget efter gymnasiet. Hela utbildningen präglas av entreprenörsanda och du lär dig om småföretagandets möjligheter och villkor.

Viltvårdsarbete

En viktig del av utbildningen är också olika typer av viltvårdsarbete, till exempel skogsarbete, byggen av torn och odlingar av "viltfrämjande" växter. Detta för att du ska lära dig om hur man kan utveckla ett viltvårdsområde och att kunna odla passande växter för såväl foder som skydd till olika djurarter!
ForshagaAkademin jobbar med något de kallar för TPD (Tema Praktisk Dag). Under en till två dagar per vecka kombineras praktiska och teoretiska ämnen i utbildningen. Till exempel i jaktarrangemang eller skötsel av viltåkrar. Vad sägs om att guida barn och ungdomar på naturstigar där både du och dem lär er mer om ekologi? Eller att under en ripjakt i fjällen lära sig mer om hur fågelhundar jobbar och hur en jaktcamp drivs? 
I allt som görs både praktiskt och teoretiskt går jakt och viltvård som en röd tråd.

Lokaler och utrustning

Viltvårdsundervisningen och småviltsjakten sker på skolans hemmamarker som är stora och varierade viltrika marker. Här finns allt från skogar och myrar till jordbrukslandskap och här trivs såväl skogshare och tjäder som gäss och rådjur. Du lär dig hur man kan utveckla ett viltvårdsområde och att odla passande växter för såväl foder som skydd till olika djurarter.

APL (Praktik) på Viltvårdsgymnasiet

Under din utbildning på Viltvårdsgymnasiet ingår 15 veckors APL (praktik).

APL-veckorna är uppdelade i olika praktikperioder och de har i huvudsak tre inriktningar; Gods, Jaktcamp och Butik/Institution och Skog.

Skolans ambition är att ge dig möjlighet till praktik inom samtliga inriktningar under utbildningens tid.

ForshagaAkademin har också ett fördjupat samarbete med några av branschens aktörer, till exempel SveaSkog, Svenska Jägareförbundet, SLU, Normark och Swedteam.

Möjlighet att få stipendier

Årligen delas flertalet stipendier ut till elever som studerar på ForshagaAkademin. Skolan har egna stipendier och bidrag från skolans samarbetspartners gör det möjligt att dela ut flera generösa stipendier till er elever.

Spännande aktiviteter och förmåner på Viltvårdsgymnasiet

Som elev på ForshagaAkademins Viltvårdsutbildning får du ta del av en mängd spännande aktiviteter och förmåner utan kostnad under utbildningen. Här är exempel på vad det kan innebära: Vissa skillnader kan förekomma från år till år.

 • Introvecka i åk1
 • Friluftshajk
 • Branschbesök
 • Älgjaktsvecka, Fjälljakt, Hjort- och viltsvinsvecka
 • Elmia/Tullgarn game fair
 • Möjlighet att ta jägarexamen utan kostnad på fritiden.
 • Goda möjligheter till fritidsjakt.
 • Rabatt på kläder och viss utrustning via skolans samarbetspartners.
 • Utbildningsresa för dovjakt.
 • Utbildningsresor till fjällen med möjlighet att ta fångstkort på räv- och ripsnara.
 • Besök på Grimsö viltforskningsstation.
 • Subventionerat skytte med i genomsnitt 500:- per termin om det sker med instruktör.
 • Möjlighet att ta utbildningsbevis för Conibear 330-2, slagfälla bäver.
 • Möjlighet att ta förarbevis för terrängskoter och traktorkort.
 • Tillgång till skolans bibliotek med mängder av speciallitteratur, filmer och tidningar.
 • Spännande föreläsningar med profiler från branschen.
 • Gratis badhusbesök i Deje samt möjligheter till träning.
Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård

Som boende i samma kommun som ForshagaAkademin söker du till programmet via Elevantagningen i Karlstad. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Få ansökningskoden Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
E-post: elevantagningen@karlstad.se

Gymnasieexamen

Viltvård på ForshagaAkademin leder till en yrkesexamen inom viltvård och jakt. Möjlighet finns att bli högskolebehörig.

Reportage

ForshagaAkademin

Vill du veta mer om hur det är att ha Sportfiske, Hundsport eller Viltvård och Jakt som inriktning?

Läs mer ForshagaAkademin

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!


Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård så kommer skolan att kontakta dig.

ForshagaAkademin

ForshagaAkademin

Välkommen till ForshagaAkademin!

Välj en av skolans fyra spännande gymnasieutbildningar; Hundsport, Viltvård, Sportfiske och  Äventyrsturism och förverkliga dina drömmar!  Du behövs i skolans branscher! Gå en yrkesutbildning där du efter examen är väl rustad att få jobb. Vad du än vill bli, vad...


Läs mer om ForshagaAkademin och visa alla program.

Kontaktuppgifter till ForshagaAkademin

ForshagaAkademin

Industrileden 5B
66732 Forshaga

 Visa telefonnummer
www.forshagaakademin.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 4 recensioner.

Bastian
(5)
Här får man göra det man tycker om, nämligen jaga, på skoltid, samt en fantastisk studiehjälp om det behövs!
Emmy
(5)
Denna skola tar verkligen alla elever på allvar! Man känner sig alltid sedd och får alltid hjälp när man behöver! Utbildningen är klockren vi får verkligen de som sägs på öppet hus mm!
Amanda Embretsen
(5)
Det som är så speciellt för Forshagaakademin är att det är en bra gemenskap och man får bra kontakt med andra elever och lärarna. Jag kan starkt rekomendera Jakt och Viltvård vid Forshagaakademin för att det är mycket jakt och viltvård och det är det som är roligt och meningen med pogrammet.
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård, fyll i följande uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta / börja på ForshagaAkademin
Öppet hus
Prova på / skugga en elev
Jag har en fråga
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 4 recensioner.
Reportage
Vill du veta mer om hur det är a...

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!

Läs mer