Yrkesprogram

Frisörutbildning

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Frisör

Utbilda dig till Frisör!

Är du kreativ och intresserad av hår och frisyrer? Vill du lära dig olika tekniker för att klippa, behandla och vårda hår? Gillar du att jobba självständigt och ha social kontakt med kunder?

Frisörutbildningen tillhör utbildningsprogrammet för frisörer och resulterar i en gymnasieexamen inom hår-och skönhetsbranschen. Utbildningen passar dig som vill ha ett självständigt och kreativt arbete där helhetstänk, planering och social kompetens ingår. Som frisör arbetar du alltid för och med människor, varje kund är lika intressant.

Under utbildningen lär du dig:

 •  tekniker och metoder i hårbranschen

 • kundkontakt

 • affärsidkande.

Du inleder oftast ett nytt studieavsnitt med yrkesteori som du sedan får använda praktiskt i utbildningsprogrammets egen salong. I utbildningen ingår också lärande i arbete (LIA) ute i arbetslivet. Du har möjlighet att läsa grundläggande yrkeskompetens inom transportbranschen som valbart ämne.

Arbetsmöjligheter

Avståndet mellan skola och arbetsliv är kort tack vare praktikperioder med lärande i arbete på olika salonger. Utbildningen till frisör är dessutom baserad på ett internationellt undervisningsmaterial, vilket ger dig stora möjligheter att jobba var som helst ute i världen. Efter din examen väntar därför anställning på en salong på Åland eller utomlands. En vanlig väg är att börja som anställd för att sedan hyra en egen stol inom ett etablerat företag. Du har också möjlighet att bli egen företagare.

I studierna till frisör ingår:

 • frisörtjänster

 • försäljningsarbete och kundfokuserade tjänster inom hår- och skönhetsbranschen

 • strukturbehandling

 • färgningstjänster

 • tjänster för fest-och temafrisyrer

 • vård av hår och hårbotten

 • specialfärgning

 • planering av företagsverksamhet

 • barberartjänster

Är du intresserad och vill veta mer om Frisörutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Åland

Film

Behörighet

För behörighet till Yrkesprogram behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Fortsatta studier

Det finns många möjligheter för dig att studera vidare efter gymnasiet. Till exempel Högskolan på Åland eller vidarestudier vid yrkeshögskolor, högskolor och universitet i både Sverige och Finland. Många utbildningar i Sverige kräver särskild behörighet. För att möta kraven hos dessa utbildningar kan du välja att komplettera dina yrkesstudier med HUTH, den högskoleförberedande utbildningshelheten. Det betyder att du läser 30 kurser teoretiska ämnen enligt Ålands lyceums läroplan.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Frisörutbildning så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Ålands yrkesgymnasium
Neptunigatan 6
221 01 Mariehamn

Ålands yrkesgymnasium - en modern utbildning i yrken med gamla traditioner

När du studerar vid Ålands yrkesgymnasium får du en grundläggande yrkesutbildning (180 kp) som leder till en gymnasieexamen med yrkesinriktning. Det betyder att du antingen kan arbeta inom ett yrke eller studera vidare på en högskola efter din examen. Ålands...

Läs mer om Ålands yrkesgymnasium och visa alla program.

Sponsrad