Utlandsstudenterna - Evelina Ekman

Med hjälp av EF åkte Evelina på ett utbytesår till staden Gaithersburg som ligger utanför Washington D.C. i USA och fick uppleva en helt ny typ av skolmiljö! I första artikeln i serien Utlandsstudenterna berättar hon för oss om hur det var att bo i en värdfamilj och vad hennes utbytesår har gett henne för erfarenheter. Läs mer om Evelinas äventyr i USA!

Sponsrad artikel i samarbete med EF High School Exchange Year

Utlandsstudenterna - Evelina Ekman

Utlandsstudenterna - Evelina Ekman

Med hjälp av EF åkte Evelina på ett utbytesår till staden Gaithersburg som ligger utanför Washington D.C. i USA och fick uppleva en helt ny typ av skolmiljö! Hon berättar för oss om hur det var att bo i en värdfamilj och vad hennes utbytesår har gett henne för erfarenheter.

Lär dig mer om Evelina!

Att åka på utbytesår var något som Evelina hade tänkt på länge. Hennes pappa var på utbytesår när han var i samma ålder som Evelina är nu och har under hennes uppväxt berättat om sina upplevelser. För Evelina var det inte så mycket en fråga om hon skulle åka på utbytesår utan snarare när!

Innan hon skulle åka var Evelina lite nervös inför att flyga själv för första gången och att hon skulle komma fram, men detta var rädslor som snabbt försvann. Allt gick bra och hon flög tillsammans med två andra tjejer som hon sedan blev hennes kompisar!

Lätt att skaffa sig nya vänner

Väl på plats i USA var det lätt att känna sig hemma och skaffa nya vänner. Evelina hade redan varit i USA flera gånger innan men tyckte det skulle bli kul att få uppleva ännu mer av landet och kulturen. Att skaffa nya vänner är inget som Evelina känner att hon haft problem med, och hon menar att det är väldigt lätt att träffa nya vänner i USA.

- Jag hade två grannar i min ålder så jag kom in i deras gäng på en gång, men att få nya kompisar i USA är verkligen inget problem, jag körde bara “hej-jag-är-från-sverige”-kortet och det startade nya konversationer och gjorde det enkelt att få kompisar väldigt fort.

Hon har även kontakt med många av kompisarna nu när hon åkt hem och hon vill gärna åka tillbaka och hälsa på dem. Evelina berättar även att hon lärt känna många andra utbytesstudenter både från Sverige andra länder i Europa. Hon har pratat med flera av dem om att de ska åka och hälsa på varandra.

Värdfamiljen betydde mycket

Evelina var borta 11 månader, från sommaren 2016 till sommaren 2017. Under sin tid i Gaithersburg bodde Evelina i en värdfamilj bestående av hennes värdföräldrar Jennifer och Mike, de tre yngre syskonen Brandon, Lauren och Ryan i åldrarna 9-15 år och familjens hund. Värdfamiljen umgicks mycket med vänner och grannar vilket gjorde det naturligt för Evelina att också lära känna dem.

- Många av deras familjekompisar och grannar var supertrevliga och bjöd med mig på massor av saker, jag åkte bland annat på en roadtrip med min värdmammas bästa kompis och hennes döttrar ner till Williamsburg i Virginia, som var superkul.

Evelinas värdfamilj var väldigt sportig, vilket hon drogs med i och trivdes bra med! Hon upptäckte bland annat Baseball - en sport hon nu älskar.

Evelina hittade nya favoritsporter på sitt utbyte!

Skolan är mer involverande

En av de stora skillnaderna mellan skolan i Sverige och USA är att den är en större del av allas liv. Lärare, studenter, föräldrar och syskon är alla involverade och insatta, berättar Evelina. Eftersom alla sporter utövas och spelas på skolan så är hela staden engagerad i och hejar på till exempel fotbollsmatcher. Skolan har också massa klubbar och organisationer som eleverna kan vara delaktiga i. Skolandan var något som Evelina menar stod ut - på hennes skola hade alla på sig rött (skolans färg) på fotbollsmatcherna.

Valet att åka på utbytesår med EF

När man åker på utbytesår behöver man gå ett extra år i gymnasiet i Sverige eftersom det inte går att tillgodoräkna utbytesåret. Men Evelina berättar för oss att hon inte såg det som något negativt då hon fick uppleva ett helt annat skolliv vilket var värt året som hon behöver gå om.

Att Evelina valde att åka just med EF High School Exchange Year var en självklarhet då hennes pappa även åkte genom EF när han gjorde sitt utbytesår. Hon hade också hört mycket bra om EF, vilket gjorde valet ännu lättare.

Lätt att träffa nya vänner på utbytesår!

Utbytesår - vad ger det?

Utbytesåret har gett Evelina flytande engelska, flera vänner och nya upplevelser. Hon kan även tänka sig att det finns fler långsiktiga fördelar då hon har sett vad hennes pappa har fått genom sitt utbytesår. Förståelse för andra kulturer, bra engelska och ett nätverk av kontakter är de fördelar som Evelina sett att hennes pappa fått genom sitt utbytesår.

Evelina berättar att det allra bästa med utbytesåret var att få resa och uppleva så många olika miljöer.  

- Det roligaste med mitt utbyte var alla roliga resor jag fick göra, jag var i över 12 olika stater under mitt år! Och sen självklart alla minnen jag skaffade med alla mina kompisar och min värdfamilj!

Evelinas lärdomar och råd till dig som vill åka utomlands på utbyte

En lärdom som Evelina tar med sig från sitt utbytesår är att kunna stå upp för sig själv och lyssna på sig själv. Hon fick även upp ögonen för att det finns olika typer av familjer och att man kan ha mer än en familj. Evelina råder också den som vill åka på ett utbytesår att ta tag i det direkt:

- Vill du åka på ett utbytesår så är det bara att börja! Börja med att tänka ut vart du vill åka; med vilken organisation och sen vart i landet du vill. Men att veta orsaken till varför du vill åka är också viktig, vad är det som gör att du vill åka på ett utbytesår?

Läs mer om att åka på utbytesår EF High School Exchange Year!

Lär dig mer om att åka på utbyte till andra länder!


Annonser