Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

29 nov 2018

Prokrastinera mera!

procrastinera

Prokrastinera mera! 😍

Kanske har du hört ordet förr - men har du koll på vad prokrastinering innebär? Vi på gymnasium.se reder ut vad prokrastinera betyder, dess för- och nackdelar och våra allra bästa tips!

Vad betyder prokrastinera?

Att prokrastinera innebär att du medvetet skjuter upp en arbetsuppgift eller ett moment till sista sekund. Föreställ dig att du fått en uppgift som du har exakt sju dagar på dig att arbeta med och slutföra - ändå sitter du där den sjätte dagen och har inte ens kommit igång. Känner du igen dig? Då har du prokrastinerat!

Orsaker till prokrastinering

Vi människor har en strävan efter att må bra. Vi gillar inte negativa känslor. När vi får en uppgift eller ett måste som kräver mycket koncentration eller om vi är osäkra på om vi verkligen kommer att klara av en omfattande uppgift så händer något. Negativa känslor såsom frustration eller osäkerhet blir ett faktum och instinktivt så vill vi göra oss av med dessa känslor omedelbart - och det är i detta läge vi börjar prokrastinera!

Det är då vanligt att fly uppgiften om så för en stund eftersom att det ersätter de negativa känslorna som är kopplat till uppgiften med glada, positiva känslor. Glada känslor som du kan få genom att se en gullig katt-video på YouTube eller genom att scrolla igenom Johanna Nordströms roliga Instagram-konto!

 

Prokrastinering = positivt?

Det beror hur du väljer att se det. Det finns en studie som visar att de personer som prokrastinerar mår bättre än de som aldrig prokrastinerar. Detta kan låta knäppt, men efter en tid så fortsatte forskarna på samma studie igen och det visade sig att de som prokrastinerat plötsligt fått ett försämrat mående under tiden som gått. Slutsatsen som kan dras utifrån detta är att de som prokrastinerar mår bra och är fullkomligt stressfria - men att det bara är när det är långt kvar till deadline. När deadline väl närmar sig för den som prokrastinerat så mår personen betydligt sämre. Det är möjligt att påstå att prokrastinering får dig att må bättre på kort sikt - men att det på lång sikt har negativa effekter.

De flesta som prokrastinerar är även väldigt kreativa och effektiva - och detta sker när tiden är begränsad. Studier visar att om du har 30 minuter på sig att genomföra en uppgift så kommer uppgiften att bli klar inom denna korta tid. Anledningen till detta är att situationen blir pressad och det finns inget utrymme att skjuta upp uppgiften. Snabbt och kreativt, på samma gång!

Och kattklippen, då? Närmare 7,000 personer deltog i en undersökning där det visade sig att många av dem kände mer hopp och glädje efter att ha sett kattklipp. Så kanske är ett litet sött katt-avbrott nyttigt för dig som är mitt uppe i en omfattande uppgift? Åtminstone för stunden, iallafall.


Viktigt att vara medveten om de negativa effekterna med prokrastinering

Trots att vissa delar kring prokrastinering kan verka positivt så är det viktigt att belysa de negativa effekterna som det kan medföra. Prokrastinering är bevisligen ofta stressfullt på lång sikt och det är viktigt att fundera över om det är värt att riskera ditt välmående. Vi människor är dock väldigt olika och fungerar på olika sätt, så för vissa fungerar det att skjuta upp utan att må dåligt på lång sikt. Tänk dock på att alltid sätta ditt välmående först och att bara för att saker och ting fungerar praktiskt - betyder det inte nödvändigtvis att det är bra för ditt välmående. Ditt välmående ska alltid komma i första hand.


Tips för dig som prokrastinerar och känner att det är ett fungerande sätt att arbeta på:

  1. Fundera över om den uppgift du ska göra kräver kreativitet från dig - som att skriva en uppsats, till exempel. Läs mer här om hur du kan skriva bra texter. Om du väntar tills tiden blir pressad kommer du bli tvungen att tänka kreativt - oavsett om du vill eller inte! Om uppgiften inte kräver kreativitet, som att till exempel plugga till matteprovet - så bör du inte prokrastinera utan planera upp pluggandet under en längre period.

  2.  Fundera över hur annat i ditt liv skulle påverkas om du väljer att prokrastinera. Se till att inte något annat blir lidande när du väl tar tag i uppgiften senare.

  3. Sätt upp fasta och tidsbegränsade deadlines för dig själv. Ett tillfälle på kort tid där du låter kreativiteten flöda!

  4. Kolla på den där kattvideon eller något annat som gör dig glad. På så sätt tankar du positiv energi. Tillåt dig ta en paus för att efter det återgå till punkt 3 igen.

                                                        Lycka till! ❤️


Källa: https://blog.trello.com/

Senast uppdaterad: 29 nov 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-08-24

Är du Sveriges nästa GW?

Drömmer du om att jobba med att lösa brott? Då kan du plugga kriminologi redan på gymnasiet! Du kan läsa till exempel psykologi och juridik anpassat till studiet av brott. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-28

Recensera din gymnasieskola!

Du som går eller har gått på gymnasiet kan lämna ett omdöme om din gymnasieskola genom att skriva en recension på gymnasium.se – framtida gymnasieelever vill veta vad du tycker! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-10

5 fördelar med estetiska programmet

Är du en kreativ person som vill utveckla din kreativitet? Ser du dig själv nå dina drömmar genom konst, musik, dans eller teater? Då kan estetiska programmet vara ett perfekt val för dig! 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin