Hur vet jag om jag valt rätt? 7 frågor att ställa dig själv

Börjar du tveka på om du verkligen tänkt rätt inför gymnasievalet? Ställ dig själv de här frågorna!

Osäker på om du tänkt rätt inför ditt gymnasieval? Vi går igenom sju frågor som du kan ställa dig själv för att lättare avgöra om programmet du tänkt köra på verkligen är för dig. 

Att koka ner alla valmöjligheter till tre eller kanske två gymnasieprogram kan vara nog så svårt. När du väl bestämt dig för ett program du vill köra på så har du kommit långt. Men ibland hänger en liten röst kvar i bakhuvudet och fortsätter att fråga: tänkte jag verkligen rätt? 

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att gymnasievalet inte måste bestämma eller begränsa hela din framtid. Många som jobbar och som studerar vidare tycker inte att deras gymnasieval visade sig vara avgörande för vad de valde att plugga vidare eller jobba med.  

Däremot så kan ett genomtänkt val såklart hjälpa dig att tidigt börja bygga en bra grund för framtiden. Dessutom ökar det chansen för att du trivs på ditt program och har en rolig tid de kommande tre åren. 

Har jag valt rätt gymnasieprogram? 

Om du redan gjort ditt val och börjat gymnasiet, eller om du bestämt dig men ändå inte är helt säker, så kan det vara bra att ställa dig själv några frågor att fundera över.  

1. Vilka gymnasieprogram lockar dig mest just nu, och varför?

Börja med att bena ut anledningarna till varför du är intresserad av vissa program men inte andra. Det här är ett bra steg för att förstå dig själv och det ger dig även en chans att samla ihop tankarna. Att anteckna dina punkter kan vara en bra idé här! 

2. Vad får dig att känna dig motiverad i skolan? 

Den här frågan kan kännas svår för den skoltrötta. Men att lyckas hitta sin motivation är guld värt inför gymnasiet och inte minst senare i livet. Fundera över vilka ämnen eller frågor som faktiskt väcker din uppmärksamhet. Vad tyckte du var mest intressant i grundskolan? Innehåller ditt gymnasieprogram de här ämnena eller liknande ämnen? 

3. Har du någon vision om din framtida karriär? 

Föreställ dig var du vill vara om tio år. (Har du funderat en stund och inte har en aning så är det också helt okej.) Om du har ett karriärmål är det bra att undersöka om ditt gymnasieprogram leder åt rätt håll. Glöm inte att flera program kan leda dig mot samma mål. 

Läs mer om olika yrken i yrkesguiden 

4. Vilka är dina styrkor och svagheter i skolan?

Alla har styrkor och svagheter. Fundera över vilka de är hos dig. Det här behöver inte betyda att du måste välja program efter dina styrkor, men försök klura ut vad ditt gymnasieprogram kommer ge dig. Kommer du fokusera på dina styrkor eller få en chans att jobba på några av dina svagare sidor? Är du i så fall redo för att lägga ner det jobb som krävs för att öva upp dem? 

5. Föredrar du praktiska eller teoretiska studier?

yrkesprogrammen får du chansen att lära dig mer praktiskt, medan du på de högskoleförberedande programmen får plugga på ett mer teoretiskt sätt. Tänk tillbaka på hur du har upplevt de olika lärosätten. Vad är roligast? Hur lär du dig bäst? 

6. Vilken studiemiljö får dig att känna dig mest hemma? 

Gillar du när det händer saker och att ha mycket folk runtomkring dig? Eller föredrar du en mindre, mer familjär stämning i skolan? Det här kan vara bra att tänka på när du väljer vilken skola du söker ditt program på. 

7. Hur viktigt är det att lätt hitta jobb efter gymnasiet?

Vissa yrken har högre konkurrens än andra, och hög konkurrens = svårare att få jobb. Om det är viktigt för dig att lätt hitta jobb kan det vara bra att kolla upp vilka jobb som har liten konkurrens. Vissa yrkesprogram leder till sådana jobb direkt efter gymnasiet, andra program ger behörighet till högskoleutbildningar som i sin tur leder till säkra jobb. 

Är du intresserad av något annat och vill sikta på ett jobb med större konkurrens? Det är inget fel med det – vill du så kan du! Men var beredd på att du kan behöva lägga i en extra växel, sedan är det bara att köra. 

Har du andra frågor om gymnasiet eller gymnasievalet? Här kan du ställa dina frågor direkt till gymnasium.se:s studie- och yrkesvägledare!

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på gymnasium.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt gymnasieutbildning. Med en stor passion för utbildning skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om extra stöd, yrkesmöjligheter, studievägledning och andra gymnasierelaterade ämnen på gymnasium.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Gymnasievalsrapporten. Denice bor och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Efter att ha studerat humanistiska programmet med inriktning språk på Hagagymnasiet i Borlänge studerade hon humaniora vid Uppsala universitet. Hon har en masterexamen i retorik och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton, USA. Hennes favoritämnen i gymnasiet var moderna språk och latin. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på gymnasium.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt gymnasieutbildning. Med en stor passion för utbildning skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om extra stöd, yrkesmöjligheter, studievägledning och andra gymnasierelaterade ämnen på gymnasium.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Gymnasievalsrapporten. Denice bor och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Efter att ha studerat humanistiska programmet med inriktning språk på Hagagymnasiet i Borlänge studerade hon humaniora vid Uppsala universitet. Hon har en masterexamen i retorik och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton, USA. Hennes favoritämnen i gymnasiet var moderna språk och latin.

Annonser