5 fördomar om yrkesprogram

Gymnasievalet är ett stort val och därför är det viktigt att inte lyssna för mycket på vad andra tycker. För att du ska kunna göra ett val som är rätt för dig lyfter vi fördomar om yrkesprogram men även varför dem är viktiga.

Gymnasievalet är ett stort val och därför är det viktigt att inte lyssna för mycket på vad andra tycker. För att du ska kunna göra ett val som är rätt för dig lyfter vi fördomar om yrkesprogram men även varför dem är viktiga. 

Det råder brist på yrkesutbildad personal inom flera yrken. Samtidigt leder yrkesprogrammen till jobb som både behövs och som kommer fortsätta att vara konkurrenskraftiga på framtidens arbetsmarknad.

gymnasium.se:s årliga undersökning inför gymnasievalsrapporten visade att det finns fem vanliga fördomar om anledningarna till varför man väljer ett yrkesprogram. Något som kan leda till att fler elever väljer ett så kallat högskoleförberedande program framför ett yrkesprogram.

  • Skoltrötta

Många tror att elever väljer yrkesprogram för att de är skoltrötta och inte vill plugga ett program som kräver för mycket. 

  • Vill arbeta praktiskt

En anledning till varför individer väljer ett yrkesprogram är att de vill arbeta praktiskt, tror många respondenter. 

Skillnaden mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program

Ett yrkesprogram leder direkt till ett yrke eller fortsatt yrkesutbildning. Yrkesprogram har minst 15 veckors praktik och fokuserar på praktiska kunskaper. Ett högskoleförberedande program förbereder dig för fortsatta studier på högskolenivå och du får ingen yrkestitel efter utbildningen.

OBS! Från och med hösten 2023 kommer även yrkesprogrammen automatiskt ge grundläggande behörighet till högskoleutbildning vilket innebär att du som läser ett yrkesprogram då också förbereder dig för fortsatta studier på högskolenivå.

  • Jobb direkt efter gymnasiet

Att jobbmöjligheterna direkt efter gymnasiet är stora tror många respondenter är en anledning till varför elever väljer yrkesprogram. 

  • Säkra på vad de vill göra resten av livet

Kan det vara så att de som väljer yrkesprogram har en tydlig plan för deras framtid? Det tror iallafall flera respondenter. Många svarade nämligen att en av anledningarna till att elever väljer yrkesprogram är för att de redan vet vilket yrke de vill ha i framtiden. 

  • Mindre teoretiska delar

Flera respondenter tror att de som väljer yrkesprogram gör så för att de inte är sugna på att analysera och teoretisera under gymnasietiden. 

Välj det program som känns rätt för dig

Gymnasievalet är ett stort och ibland svårt val, dessutom blir det inte lättare om personer i din omgivning försöker påverka ditt val. Att inte låta andra påverka dig är svårt, men otroligt viktigt för att du ska trivas och göra något som du tycker är kul. Det är därför viktigt att rannsaka dig själv och ifrågasätta dina fördomar så att fördomarna varken påverkar ditt eller andras val. Det viktigaste är att du väljer det program som är rätt för dig!

Sök och jämför yrkesprogram

Yrkesprogram blir högskoleförberedande

Många väljer bort yrkesprogram för att det är svårt att välja ett yrke redan i gymnasiet och många vill inte stänga dörren för framtida högskolestudier. Samtidigt råder en enorm brist på kunnig personal inom flera yrken. För att motverka detta kommer yrkesprogrammen automatiskt att ge grundläggande behörighet till högskoleutbildning från och med hösten 2023. Läs mer om ändringen här! 

Svårt att lista ut vilket program som passar just dig? Gör vårt gymnasietest här!

Källa: Arbetsförmedlingen, SCB

Gabrielle Längbo

Gabrielle Längbo

Digital Content Specialist (Visa mer)
Gabrielle arbetar som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Inför gymnasiet var hon inte helt säker på vad hon ville plugga och göra i framtiden. Första året läste Gabrielle Naturvetenskapsprogrammet, sedan började hon på Svenska Skolan i Paris och ändrade i samma veva program till samhällsvetenskapsprogrammet. Sedan tog hon studenten från Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm. Hon pluggade sedan franska, historia och journalistik på olika universitet. Hon har en kärlek för språk och att skriva. Favoritämnet på gymnasiet var definitivt engelska. Intressen på fritiden inkluderar yoga och att kolla på tv-serier (som helst ska handla om historia). (Mindre)

Om

Gabrielle arbetar som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Inför gymnasiet var hon inte helt säker på vad hon ville plugga och göra i framtiden. Första året läste Gabrielle Naturvetenskapsprogrammet, sedan började hon på Svenska Skolan i Paris och ändrade i samma veva program till samhällsvetenskapsprogrammet. Sedan tog hon studenten från Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm. Hon pluggade sedan franska, historia och journalistik på olika universitet. Hon har en kärlek för språk och att skriva. Favoritämnet på gymnasiet var definitivt engelska. Intressen på fritiden inkluderar yoga och att kolla på tv-serier (som helst ska handla om historia).

Annonser