Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval?

Den 17 mars 2020 bestämde regeringen att Sveriges gymnasieskolor ska sköta undervisningen på distans. Beslutet togs då man jobbar hårt för att minska spridningen av coronaviruset (COVID-19). Detta påverkar såklart många elever. För att hjälpa dig har vi samlat artiklar om coronaviruset och skolan samt länkar till sidor med bra information och hjälp. 


Artiklar om skolan och coronaviruset


gymnasiet på distans

Gymnasiet på distans? Gör så här!

Är du en av de som nu ska ha distansundervisning? Här hittar du våra bästa tips för att lyckas!

Till artikeln!

undik att bli smittad i skolan

Så undviker du att bli smittad i skolan!

Går du i grundskolan och har fysisk undervisning? Vi tipsar kring handhygien och hur du undviker smitta i skolan.

Till artikeln!

gör vår undersökning om coronaviruset och gymnasiestudier

Hur påverkas ditt gymnasieval av situationen med coronaviruset?

Vi på gymnasium.se vill gärna veta vad era behov är just nu och hur vi kan skapa bättre förutsättningar för er – du som står inför ett gymnasieval, du som läser på distans och för dig som är förälder till ett barn som påverkas av situationen. Därför har vi skapat en kort undersökning om coronaviruset och gymnasiestudier. Tack för att din medverkan!

Gör undersökningen!


FAQ om skolan och coronaviurset


Fråga: Varför har de nationella proven ställts in?

Skolverket har bestämt att vårens nationella prov ska ställas in på grund av den rådande situationen med coronaviruset. Eftersom lärarna och skolan redan jobbar hårt med att ställla om till digital undervisning blir det svårt för dem att även hålla nationella prov. Många elever och lärare är också borta på grund av sjukdom, vilket också gör det svårt att genomföra proven. 

Det nuvarande läget i skolan är också osäkert och situationen kan ändras snabbt, därför har Skolverket beslutat att det inte är lämpligt att hålla de nationella proven.

Fråga: Jag ville höja mina betyg genom att göra de nationella proven, hur ska jag nu tänka?

Det man kan tänka på är att de nationella proven bara är en del av lärarens betygsbedömning. Man kan inte räkna med att höja sina betyg genom det nationella provet eftersom det är upp till läraren att sätta betyget, och det finns inga regler kring om och hur mycket läraren får sänka eller höja. När det nationella provet inte görs får läraren ett sämre underlag för sin betygssättning men kan såklart fortfarande göra en bedömning. Lärarna får helt enkelt använda sig av andra underlag när det sätter betygen. 

Källa: Skolverket.se


Användbar information och länkar


Det kan vara läskigt när en situation som den vi har nu med coronaviruset uppstår. Känner du dig orolig? Prata med en vuxen i din närhet så kan hen hjälpa dig att hitta information eller svara på frågor!

Du kan även kontakta Bris (Barnens rätt i samhället) via telefon eller chatt om du känner att du vill prata med en kurator om din oro. Det kostar inget att ringa till Bris och det syns inte på telefonräkningen.

Bris stödtelefon (tel: 116 111) och chatt är öppen 9-12 och 14-21 måndag-fredag. Lördag-söndag är öppettiderna 14-21. 

Bris har även en artikel med tips för dig som känner oro kring coronaviruset här!

Mattehjälp till grundskole- och gymnasieelever

Behöver du hjälp med matte? Några studenter på KTH och andra universitet och högskolor har startat en Facebookgrupp och en hemsida där elever i grundskolan och gymnasiet kan få hjäp av äldre studenter. Kanske har du en fråga om ett klurigt mattetal som läraren inte hinner med nu när undervisningen sker på distans? 

Till DO THE MATH

Källor: Folkhälsomyndigheten.se, Krisinformation.se, Bris.se

Senast uppdaterad: 02 apr 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-04-02

Gymnasiet på distans? Gör så här!

Den 17 mars 2020 ombads alla gymnasieskolor i Sverige att anpassa undervisningen så att du som är elev inte behöver vara på plats i skolan. Att behöva studera på distans kan vara utmanande för dig som inte är van vid det. Gör såhär för att för att få så normala dagar som möjligt. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-02

6 tips för att undvika att bli smittad av corona-viruset i skolan

Med det nya corona-virusets spridning är det viktigt att ha koll på sin handhygien, både för att skydda sig själv från att bli smittad men även för att skydda andra personer som är extra känsliga. Här hittar du som går i skolan tips på hur du undviker att bli smittad!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin