Visa gymnasium.se som: Mobil
Gymnasiet på distans - gör så här!

Gymnasiet på distans? Gör så här!

Just nu uppmanas alla gymnasieskolor i Sverige att anpassa undervisningen så att du som är elev inte behöver vara på plats i skolan. Att behöva studera på distans kan vara utmanande för dig som inte är van vid det. Gör så här för att för att få så normala dagar som möjligt.

Den 17 mars 2020 bestämde regeringen att Sveriges gymnasieskolor ska sköta undervisningen på distans. Beslutet togs eftersom att man jobbar hårt för att minska spridningen av coronaviruset (COVID-19). På gymnasieskolor befinner sig många samtidigt i ganska små utrymmen inomhus vilket innebär en ökad risk för smittspridning. Det finns också en risk för just smittspridning när du går eller åker till och från skolan.

Det här innebär att du som går i gymnasiet har fått nya regler att följa och kommer att behöva gå i skolan hemifrån. Dina skoldagar kommer att se annorlunda ut, men du kan fortfarande få ut lika mycket av dem hemifrån som om du hade varit på plats i skolan. Men hur då egentligen?

Ta ansvar för din skolgång

Läget i världen är just nu är unikt, men inte permanent. Din skola kommer att stå kvar efter allt det här liksom dina klasskompisar och lärare. Allting kommer att återgå till det normala, och till dess är du ansvarig för din undervisning. Försök att:

  • Hålla motivationen uppe! Vi förstår att det kan vara svårt, men om du försöker hålla din motivation vid liv är det större sannolikhet att du får gjort lika mycket hemma som du hade fått i skolan.
  • Göra ett studieschema! Planera din dag efter det som passar dig bäst och (såklart!) efter om skolan har obligatoriska videosamtal eller digitala lektioner. Lägg in pauser och start och sluttider för dagen i din plan. Med ett studieschema kan du snabbt få rutin på dina dagar.
  • Undvika att bli distraherad. Absolut, det kan vara kul att ha Netflix på i bakgrunden eller att ta YouTube-pauser. Men ju mer du blir distraherad desto längre måste du sitta med skolarbetet. Försök att stänga av sånt som inte behöver vara på och (om det går) lägg telefonen i ett annat rum.
  • Plugga tillsammans digitalt! Starta ett gruppsamtal med dina kompisar. Då får du ett socialt umgänge och ni kan hjälpa varandra om någon kör fast. Några program som fungerar bra för gruppsamtal är Facetime, Google Hangouts och Whatsapp. 

Lyssna på vad din skola säger

Följ din skolas riktlinjer och deras sätt att lägga upp undervisningen. Många skolor håller just nu på att förbereda distanslektioner och anpassa undervisningen så att du som går i gymnasiet inte går miste om något. Lyssna på vad de säger och följ det. Saknar du information? Be om den! Berätta för din mentor eller klassföreståndare att du önskar mer och tydligare information.

Försök att se fördelarna

Ja, det som händer nu kan verka obehagligt. Därför är det viktigt att inte bara fokusera på det som är negativt. Försök att se fördelarna med din distansundervisning. Du bidrar inte bara till en minskad smittspridning genom att stanna hemma. Du kan också sova lite längre på morgonen, titta på din favoritserie på lunchen och njuta av det faktum att du faktiskt kan gå till skolan i pyjamas, för skolan är där du är. 

Ta en dag i taget

Självklart finns det massor av frågor att ställa vid en så här ovanlig situation. Många undrar hur länge undervisningen ska ske på distans och om det kommer att komma fler stora förändringar. Just nu finns inga svar och det enda vi kan göra är att tillsammans ta det lugnt och försöka att ta en dag i taget. Allting kommer att lösa sig och allting kommer att bli som vanligt igen. Vägen dit är bara lite oklar, och det är helt okej.

PS! Heja dig som hjälper till att minska smittspridningen i samhället!  

 Tillbaka till samlingssidan

Senast uppdaterad: 02 apr 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-04-02

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval?

Den 17 mars 2020 bestämde regeringen att Sveriges gymnasieskolor ska sköta undervisningen på distans. För att hjälpa dig har vi samlat artiklar om coronaviruset och skolan samt länkar till sidor med bra information och hjälp!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-02

6 tips för att undvika att bli smittad av corona-viruset i skolan

Med det nya corona-virusets spridning är det viktigt att ha koll på sin handhygien, både för att skydda sig själv från att bli smittad men även för att skydda andra personer som är extra känsliga. Här hittar du som går i skolan tips på hur du undviker att bli smittad!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin