Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Tjej som pluggar hemma i sängen

Behåll ditt studiebidrag om skolan stänger

Just nu rekommenderas alla gymnasieskolor att hålla undervisningen på distans. Det kan hända att grundskolor stänger eller delvis stänger sina lokaler. Har det här påverkat din praktik eller dina studier? Undrar du vad som gäller för ditt studiebidrag? Och vad händer om skolorna stänger? Du kan vara lugn, i den här artikeln reder vi ut vad som gäller och vad som händer om din skola stänger.

För dig som går i högstadiet

Det kan hända att din skola stänger helt eller delvis på grund av coronaviruset. Att skolan stänger kan bero på att regeringen eller skolan har bestämt det. Skolan kan stänga helt eller delvis. Om skolan stänger delvis kan vissa elever få fortsätta vara i skolan. Det kan vara för att genomföra praktiska moment, prov eller för att få extra stöd. Om skolan stänger helt kommer inga elever att vara på skolan. Då kan undervisningen ges på distans eller tillfälligt ställas in. Vad som gäller för just dig kommer du att få information om av skolan.

Läs mer om hur ditt gymnasieval påverkas av coronaviruset.

För dig som redan går i gymnasiet

Just nu gäller distansstudier för de flesta gymnasieelever i Sverige. Då studerar du dina ämnen som vanligt, fast på distans, och får såklart även ditt studiebidrag som vanligt. Det gäller även om din skola måste ställa in delar av undervisningen så att du bara pluggar på deltid, eller om undervisningen ställs in för att skolan stänger. Oavsett kommer du alltså att få behålla ditt studiebidrag utan att du behöver göra något.

Om du får inackorderingstillägg från CSN och skolan på skolorten stänger kommer du fortfarande att få ditt studiebidrag som vanligt, så länge du inte säger upp din bostad på skolorten.

Praktik eller apl

Om du ska ha praktik eller APL så är det skolan som beslutar om du fortfarande kan göra praktiken. Om du inte kan genomföra din praktik måste skolan erbjuda dig alternativ undervisning som du kan göra på distans. Skolan kan också skjuta upp din praktik och ändra om i din studieplan. Då läser du dina gymnasiegemensamma ämnen först, och gör praktiken senare.

Källor: CSN, skolverket

Senast uppdaterad: 09 apr 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-04-24

Hur är det egentligen att plugga på gymnasiet på distans?

Sveriges gymnasieelever pluggar nu hemifrån på grund av coronapandemin. Vi på gymnasium.se vill veta hur det är att studera på distans! Därför har vi pratat med gymnasieeleven Elin om hennes upplevelser av distansundervisningen. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-22

Gymnasiet på distans? Gör såhär!

Den 17 mars 2020 ombads alla gymnasieskolor i Sverige att anpassa undervisningen så att du som är elev inte behöver vara på plats i skolan. Att behöva studera på distans kan vara utmanande för dig som inte är van vid det. Gör såhär för att för att få så normala dagar som möjligt. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-20

Så har covid-19 påverkat gymnasievalet

Vi strävar alltid efter att inspirera och underlätta för dig som ska välja en gymnasieutbildning. Därför har vi gjort en undersökning om hur ni - våra besökare - tänker kring gymnasievalet covid-19. Bland annat så svarar 82% att de oroar sig över att deras betyg ska påverkas negativt. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin