Visa gymnasium.se som: Mobil

3 framgångsrika UF-företag som drivs av gymnasieelever!

UF företag gymnasiet

Har du en bra idé?

Går du i gymnasiet och har en idé om en produkt eller tjänst som du skulle vilja att folk fick upp ögonen för? Då kan du starta ett UF-företag! gymnasium.se förklarar vad ung företagsamhet är och berättar om 3 olika UF- företag som lyckats med sina idéer!

Vad är ett UF- företag?

Ung företagsamhet är en ideell organisation som utbildar grundskole- och gymnasieelever i entreprenörskap genom en utbildning som kallas UF-företagande. Med hjälp av utbildningen kan du som elev starta och driva ett företag under ett år för att skapa något (till exempel en produkt eller en tjänst) som du tycker saknas eller skulle vilja ha! Din idé måste inte vara en helt ny uppfinning, den kan till exempel vara en tjänst som redan finns men som du tycker ska förbättras.

Utbildningen

När du väl har en idé kommer själva genomförandet. Alla UF-företag har en rådgivare, det vill säga en person som kan stötta er genom arbetet. Rådgivaren ska inte vara en förälder eller en lärare - utmaningen ligger i att hitta en person med idéer och erfarenhet som kan hjälpa dig med UF-företaget. Att ha minst en rådgivare är ett krav för registreringen av ditt UF-företag.

När du har en rådgivare fortsätter arbetet med att lägga upp en budget och sätta upp mål. Kanske behöver du tillverka en prototyp eller en färdig produkt som kan visas upp på en mässa. Inför det behöver du skapa en produktskiss, göra användarstudier och marknadsundersökningar. I samband med detta är det viktigt att göra en affärsplan som beskriver er affärsidé, affärsmodell, vilka konkurrenterna är, prissättning och budget.

Alla dessa olika delar får du hjälp med genom utbildningen och av din rådgivare!

framgångsrika UF företag

3 olika UF - företag - 3 olika idéer!

Locker room talk UF

Shanga Aziz och Rogerio Silva driver företaget Locker room talk UF.  Syftet med företaget är att sprida jämställdhet och förebygga sexuella trakasserier och övergrepp. De går båda samhällsvetenskapsprogrammet på Nya Bergska i Finspång och det kändes naturligt för dem att göra ett samhällsrelaterat projekt.

Under sitt arbete med UF-företaget så träffade Shanga och Rogerio 100 olika kvinnor som delade med sig av berättelser där de diskriminerats av män. De kom fram till att problemet låg bland killar i grupp och kände själv igen att de hört denna typ av diskriminering bland annat i killarnas omklädningsrum för olika sporter.

För att åstadkomma en förändring tog de kontakt med olika fotbollsklubbar (först i Finspång och sedan runt om i Sverige) för att erbjuda sig att prata med killar i åldern 10-14 år om jämställdhet.

– Sedan ung ålder får man lära sig att det som är kvinnligt är mindre bra. Och det som är manligt är bättre. Ett bra exempel är när man pratar om att man skjuter ett kärringskott. Skjuter man ett dåligt skott så skjuter man ett kärringskott, berättar Shanga. (Folkbladet, 2016-10-26)

Locker room talk UF vann årets UF-företag 2017 och i den europeiska tävlingen fick de silver. De fick även Zlatan Ibrahimovics pris “Nummer 10” på fotbollsgalan 2017.

Facebook: Locker Room Talk Sverige
Instagram: @selockerroomtalk

Gymnasiepodden

Malin och Saga driver UF-företaget Gymnasiepodden UF, en podcast där de pratar om livet på gymnasiet. De upplevde att det fanns mycket information om vad man kan göra efter gymnasiet, “Studie- och yrkesvägledare-info”, men inte information om hur det faktiskt är att gå på gymnasiet. Malin och Saga vill med sin podcast fylla tomrummet och dela med sig av sina upplevelser:

“Vi går i trean på gymnasiet och har erfarenhet, vi kan dela med oss av den!”

Podcasten tar bland annat upp frågor som hur man skaffar vänner på gymnasiet, känslor kring betyg och hur det funkar att ändra sig om vad man vill göra efter gymnasiet.

Vill du veta mer om hur det är att driva UF-företag och Malin och Sagas podcast? Lyssna på när gymnasium.se:s egna podcast Gymnasievalspodden gör en crossover med Gymnasiepodden genom att klicka nedan!

Facebook: Gymnasiepodden UF
Instagram: @gymnasiepodden

UF företag

Facebook: WeTalk
Instagram: @wetalkuf

Jönköpings Fastighetstjänst UF

Jesper Bergsten, Pritam Patel, Robin Pettersson och William Leandersson driver tillsammans ett UF-företag som utför mindre renoveringsarbeten som tapetsering och målning. Tre av dem läser Bygg-och Anläggningsprogrammet och en läser El och Energiprogrammet, alla studerar på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, vilket gör att de har olika specialkunskaper som de kan använda i företaget.

Det kan vara svårt att hitta hantverkare som vill ta sig an mindre projekt och här så killarna en chans att utnyttja sina kunskaper inom bygg för att starta ett företag som fokuserar på just dessa småjobb.

De har en rådgivare som jobbar inom byggbranschen och som bland annat hjälper dem att utveckla sina tjänster. Alla UF-företag avslutas i slutet av året, men killarna planerar att starta upp företaget i en annan typ av bolagsform efter gymnasiet om det går bra för dem.

Jönköpings Fastighetstjänst UF blev utsett till måndens UF-företag i mars 2018!

Facebook: Jönköpings Fastighetstjänst UF
Instagram: @jf_uf

Källor: Wikipedia, Ung Företagsamhet, Folkbladet, Expressen

Senast uppdaterad: 07 maj 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-10-04

Tips inför gymnasiemässan och Öppet hus 2016

Denna vecka är det dags för gymnasiemässa i Göteborg och under hösten är det gymnasiemässa på många olika platser i landet.  I den här artikeln får du tips på vad som kan vara bra att tänka på både innan, under och efter mässan.  Vi delar även med oss av tips på frågor du kan ställa till skolor du är intresserad av!

Tags: Inspiration
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-04-17

Så förbereder du dig för nationella prov i engelska

Snart är det dags för nationella provet i engelska för dig som går i årskurs 9. I den här artikeln förklarar vi provets upplägg och ger tips på hur du på bästa sätt kan förbereda dig för att lyckas på provet!

Tags: Inspiration
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-03-14

Förbered dig för nationella proven i NO 2017

Tisdag 4:e april är det dags för nationella prov i NO för eleverna i årskurs nio. Vilka datum är det som gäller och kan man testa gamla prov? Hur förbereder du dig?  Det får du svar på i den här artikeln!

Tags: Inspiration
Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin