Visa gymnasium.se som: Mobil
Lär dig mer om lärling

Lär dig mer om lärling

För dig som är intresserad av en kombination mellan teori och praktik under dina gymnasiestudier, så är en lärlingsutbildning passande för dig. Som gymnasielärling studerar du samtidigt som du jobbar. Öka din attraktivitet på arbetsmarknaden tidigt.

Vad innebär en lärlingsutbildning? 

När du väljer en lärlingsutbildning, delar du din studietid i två: mellan skolan och din arbetsplats. En bra utväg för dig som uppskattar att sätta dina kunskaper på prövning. Som gymnasielärling blir du anställd hos ett företag under en begränsad tid och får ett anställningskontrakt (Gymnasial Lärlingsanställning). I samband med din lärlingsanställning får du även en lärlingslön som ersättning. Lärlingsplatser utökar din arbetslivserfarenhet och ger dig de bästa förutsättningarna när du väl kliver ut i arbetsmarknaden. Det är ett steg närmare för dig och uppnå din självständighet.

Nära samarbete mellan skolan och företagen

För att försäkra att gymnasieeleverna får ut det bästa utav lärlingsutbildningen behövs ett kontinuerligt samarbete mellan skolan och företaget. På plats hos arbetsgivaren får du en handledare som har ansvar för dig och din utveckling. Din handledare kommer utrusta dig med relevanta kunskaper och färdigheter anpassade utefter arbetsmarknadens aktuella behov. Dessutom ser skolan till att du får de kunskaper som uppfyller målen för din utbildning. Tillsammans arbetar både skolan och företaget med att hjälpa dig forma din framtid. I slutet av din gymnasietid är du inte begränsad till bara en yrkeskarriär, lärlingsutbildningen förbereder dig även inför högskolestudier.

Skillnaden mellan en yrkesutbildning och en lärlingsutbildning

Det finns ingen större skillnad mellan dessa två utbildningar. Lärlingsutbildningen är en variant av en yrkesutbildning. Som lärling spenderar du som sagt minst halva din studietid på en eller flera arbetsplatser, vilket inte är fallet för övriga yrkesprogrammen. På ett vanligt yrkesprogram krävs minst 15 veckor på en eller flera arbetsplatser.

Vilka program omfattar lärlingsutbildningen?

Se alla lärlingsutbildningar här!

Källa: Skolverket 

Senast uppdaterad: 10 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-05

Så förbereder du dig för nationella proven i svenska

I mars är det dags för nationella prov i svenska och svenska som andraspråk för dig som går i årskurs 9. I den här artikeln får du veta allt du behöver för att förbereda dig inför de nationella proven i svenska! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-28

5 gymnasieutbildningar för dig som vill jobba med djur!

Älskar du djur och vill jobba med dem direkt efter gymnasiet? Då kan Naturbruksprogrammet med inriktning djur eller lantbruk vara din grej! Varje sig du gillar hundar, hästar eller reptiler så finns det en utbildning för dig. Vi tipsar om 5 olika spännande djurutbildningar!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-17

10 härliga aktiviteter för ditt sommarlov

Äntligen är det dags för sommarlov! Har du mycket tid men lite pengar på fickan? Gymnasium.se tipsar om saker du kan hitta på under ledigheten som inte kostar skjortan. Fly board, vandringsled och museum är tre av aktiviteterna på listan.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin