Visa gymnasium.se som: Mobil
Lär dig mer om lärling

Lär dig mer om lärling

För dig som är intresserad av en kombination mellan teori och praktik under dina gymnasiestudier, så är en lärlingsutbildning passande för dig. Som gymnasielärling studerar du samtidigt som du jobbar. Öka din attraktivitet på arbetsmarknaden tidigt.

Vad innebär en lärlingsutbildning? 

När du väljer en lärlingsutbildning, delar du din studietid i två: mellan skolan och din arbetsplats. En bra utväg för dig som uppskattar att sätta dina kunskaper på prövning. Som gymnasielärling blir du anställd hos ett företag under en begränsad tid och får ett anställningskontrakt (Gymnasial Lärlingsanställning). I samband med din lärlingsanställning får du även en lärlingslön som ersättning. Lärlingsplatser utökar din arbetslivserfarenhet och ger dig de bästa förutsättningarna när du väl kliver ut i arbetsmarknaden. Det är ett steg närmare för dig och uppnå din självständighet.

Nära samarbete mellan skolan och företagen

För att försäkra att gymnasieeleverna får ut det bästa utav lärlingsutbildningen behövs ett kontinuerligt samarbete mellan skolan och företaget. På plats hos arbetsgivaren får du en handledare som har ansvar för dig och din utveckling. Din handledare kommer utrusta dig med relevanta kunskaper och färdigheter anpassade utefter arbetsmarknadens aktuella behov. Dessutom ser skolan till att du får de kunskaper som uppfyller målen för din utbildning. Tillsammans arbetar både skolan och företaget med att hjälpa dig forma din framtid. I slutet av din gymnasietid är du inte begränsad till bara en yrkeskarriär, lärlingsutbildningen förbereder dig även inför högskolestudier.

Skillnaden mellan en yrkesutbildning och en lärlingsutbildning

Det finns ingen större skillnad mellan dessa två utbildningar. Lärlingsutbildningen är en variant av en yrkesutbildning. Som lärling spenderar du som sagt minst halva din studietid på en eller flera arbetsplatser, vilket inte är fallet för övriga yrkesprogrammen. På ett vanligt yrkesprogram krävs minst 15 veckor på en eller flera arbetsplatser.

Vilka program omfattar lärlingsutbildningen?

Se alla lärlingsutbildningar här!

Källa: Skolverket 

Senast uppdaterad: 10 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-06-14

9 roliga och enkla sätt att lära sig koda!

Har du funderingar och drömmar om att arbeta med IT, webbdesign eller spelutveckling efter gymnasiet? Men du känner att du inte har koll på kanske den viktigaste aspekten av de yrkena: kodning? Ta det lugnt, här kommer en lista på några hemsidor och verktyg du kan använda för att gratis och enkelt börja lära dig att koda och programmera! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-03

Fler tjejer till Bygg- och anläggningsprogrammet

Enligt preliminär statistik från Skolverket för gymnasiets antagning för hösten 2018 så är det 13 % fler tjejer som sökt till Bygg- och anläggningsprogrammet jämfört med föregående år!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-08

Stockholms populäraste gymnasieutbildningar under 2017

Vi har sammanställt de mest besökta gymnasieprogram på Gymnasium.se i Stockholm under 2017 och listar nedan de tio mest populära programmen i Stockholm. I listan finns både högskoleförberedande program och yrkesförberedande.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin