Visa gymnasium.se som: Mobil

Håll dig studiemotiverad året ut

Har du svårt att hitta motivation i plugget när hösten och mörkret kommer? Det är inte alltid det lättaste att hålla studiemotivationen uppe året ut. Därför har vi på gymnasium.se listat sex tips på hur du kan hitta inspiration till att plugga trots att hösten är här! 

1. Kom i pluggstämning

Hösten kan ju faktiskt vara väldigt mysig om du gör den till det. Innan du börjar plugga, ordna en kopp te eller varm choklad och sätt igång musik. Det finns flera olika spellistor på Spotify som är grymma för pluggfokus. Du kan till exempel söka på lo-fi, brain food eller instrumental study för att komma i perfekt stämning och låta studiemotivationen komma. Det kommer underlätta känslan inför skoluppgifterna. 

2. Ta pauser

När du börjar känna dig distraherad av andra saker än studierna är det dags att ta paus. För att underlätta är det bra att planera in pauserna för att se dem som en belöning efter intensivt studerande. Under dina pauser kan du till exempel ta en promenad, meditera, läsa en bok eller äta ett mellanmål. Det kommer ge dig ny energi! 

Tänk på att skärmtid inte innebär vila för hjärnan utan då måste hjärnan snarare bearbeta ny information som kan påverka återhämtningen negativt, så undvik mobilen när du tar en paus.

3. Variera din studieplats

Är du trött på att plugga på ditt rum? Testa att byta plats! Genom att variera var du studerar kan du få ny studiemotivation. Testa att sitta på ett kafé, bibliotek eller bara byt rum i hemmet. Det gör att plugget inte känns lika ensidigt. Hitta ett ställe där du studerar som bäst och där studiemotivationen kommer naturligt – och gör det till din pluggplats!

4. Plugga med andra

Med sällskap blir allt lite bättre! Ibland kan det vara svårt att hålla studiemotivationen uppe i höstmörkret om du ständigt sitter ensam. Genom att plugga med vänner kan du få ny energi. Ni kan diskutera uppgifterna tillsammans och lära er av varandra.

5. Sätt upp delmål

Det kan bli enklare att klara av dina läxor om du testar att sätta upp delmål. Förslagsvis kan du bestämma innan du börjar plugga hur många sidor du ska läsa, hur många mattetal du ska lösa eller välja hur många frågor du ska besvara. Då behöver ingen uppgift kännas för stor eftersom du har brutit ned och kan bocka av när en del av uppgiften är färdig. Det hjälper dig att hålla studiemotivationen uppe lättare. 

6. Inställning 

Sist men inte minst, tänk positivt! Inställningen till plugget är A och O då motivation inte är något som bara kommer till dig. Det handlar om disciplin, rutiner och planering. Hitta din morot i plugget och fokusera på ditt mål med studierna. Det är ändå din framtid det handlar om. Förhoppningsvis hjälper dessa tips din studiemotivation på traven och höstens skoluppgifter blir lite lättare att klara av. 

Senast uppdaterad: 10 okt 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-07-09

Så hittar du din pluggmotivation

Hur hittar man inspirationen för ytterligare tre år vid skolbänken? Att börja gymnasiet eller att komma tillbaka är en ny fas i livet som kan kännas jobbig, men det har sina förklarliga skäl till det. Vi tipsar om fyra sätt att hitta din studiemotivation.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-02-03

Idrotterna du inte visste fanns på gymnasiet 2017

Håller du på med någon idrott? På många gymnasieskolor kan du kombinera din gymnasieutbildning med en idrottsutbildning eller idrottsprofil. Det erbjuds en rad spännande idrotter runtom i landet - här är listan på idrotterna du inte visste fanns som skolval!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-12

6 gymnasieinriktningar för dig som är kreativ

Gillar du att skapa, forma och vara kreativ? Vi har gjort en lista på gymnasieinriktningar som kan passa dig och ditt kreativa sinne som handen i handsken!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin