gymnaiset i Tyskland

22 aug 2023
FRÅGA
Hej!
Jag har precis börjat 9an och jag åkte till Tyskland under sommarlovet och jobbade i Aachen och dom vill att jag börjar jobba där, Så då är min fråga om det finns Svensk eller Engelska skolor i närheten eller i Aachen?

Mvh

Svar:

22 aug 2023

Hej,

Ja, det finns internationella skolor i Tyskland och det finns två svenska skolor för elever med förkunskaper i svenska språket (i Berlin och Hamburg). Undersök vilka skolor som finns där du ska bo.

Här kan du läsa om svensk utlandsskola: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/svensk-utlandsskola-4505 och här kan du söka på svenska gymnasieskolor utomlands och se om det finns en skola i din närhet som kan vara passande och där du kan fortsätta med dina gymnasiestudier: https://www.gymnasium.se/sok/gymnasium-utomlands. 

Om det inte finns en svensk gymnasieskola i Tyskland dit du ska flytta kan du även se på möjligheterna att läsa gymnasiet på distans. Då kan elever som bor utomlands läsa delar eller hela gymnasiet på distans och följa samma läroplaner som eleverna här i Sverige. Om du väljer att under din gymnasietid flytta tillbaka till Sverige är det viktigt att du god tid kontaktar den gymnasieskola där du önskar fortsätta dina studier. Under dina gymnasiestudier kommer du att få en mentor som du kan vända dig till med frågor om skolan, undervisningen sker mest via internat där du kan maila och chatta med lärare och klasskamrater. Du kan dock behöva åka in till skolan någon gång under dina tre år, därför är det bra om du kontaktar skolan du är intresserad av för att se vad du kan behöva göra! Här kan du läsa mer om distansundervisning samt vilka skolor som erbjuder det: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/distansundervisning-gymnasiet-4506

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information