Kan man gå gymnasiet i Sverige?

12 apr 2021
FRÅGA
Hejsan
Min son ar 15 ar gammal med dubbelt medborgarskap och vi undrar om vilka mojligheter det finns for honom att studera pa gymnasiet i Sverige (han talar bara Engelska)? Vi skulle vilja veta mer om allmanna procedurer for svensk gymnasiegang for ungdomar med dubbla medborgarskap som ar boende utomlands. Eventurlla orter som ar tillgangliga (inte bara engelska sprakskolor), studielan och boende etc.
Med vanliga halsningar

Svar:

12 apr 2021

Hej,

När det gäller de som söker med utländska betyg så är det upp till skolan att bedöma om de kan ta in personen eller inte. Så ta kontakt med en skola som ni är intresserade av. 

Det första man behöver bestämma är vilket gymnasieprogram som man vill gå så läs på om dessa. De kan man göra här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasieprogram-3125. Man behöver även ha behörighet för de program man vill söka och för alla gymnasieprogram så är betyg i svenska från grundskolan ett krav. Ni behöver alltså fundera på hur sonen kan skaffa sig behörighet i svenska. För utlandssvenskar finns Sofia distansgymnasium där man kan läsa grundskolesvenska på distans. 

Det finns ju också internationella skolor i Sverige, där man kan göra undantag för svenska så ett alternativ kan vara att kolla med dessa skolor. Dessa skolor hittar ni här: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate.

Det är inte säkert att skolan kan ordna boende (oftast är det inte så) så fråga skolorna om det. Det finns dock skolor som har internat så ni skulle kunna titta lite extra på dessa här: https://www.gymnasium.se/sok/internat.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information