Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur söker man gymnasium på en annan ort?

18 jan 2021
FRÅGA
Hej! Min dotter som ska göra gymnasieval nu har kollat Malmö och många i Göteborg , vi bor i sthlmslän.

Hur går man till väga när man vill göra sin gymnasietid i annat län ? Vilka skolor ser man om det finns boende till då? Kan du tipsa om något gymnasium vi kan kolla ?

Vart ska jag vända mig ?

Med vänliga hälsningar /

Svar:

19 jan 2021

Hej,

Det finns möjligheter att flytta och gå gymnasiet på en annan ort men det finns några saker att tänka på. Om man vill söka till en gymnasieskola i en annan kommun kan man göra ett så kallat frisök. Då söker man ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns på hemorten. Vid frisök är det andrahandsmottagning som gäller, alltså att eleverna i den kommunen/samverkansområdet erbjuds plats först, och om det finns platser kvar kan andra utanför det området få en plats. Vid frisök ska den egna kommunen betala för t.ex. dagliga resor men det finns inga regler för just boende i detta fall. Man kan också söka skolor som din kommun har ett samverkansavtal med. Då söker du med samma villkor som eleverna i den kommunen. Det kan vara bra om du pratar med din studie- och yrkesvägledare på skolan för att få mer information kring vilka kommuner din kommun har ett samverkansavtal med. Det finns även riksintag och det gäller om man söker en friskola. En friskola  söker alla i hela Sverige på samma villkor. Här kan du läsa mer om frisök och riksintag: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495.

När det kommer till boende kan du kontakta skolan du är intresserad av för att se om de kan hjälpa till med boende på något sätt, de kanske har studentlägenheter av någon form i området (men det är inte vanligt). Några få skolor har internat och dessa hitta du här: https://www.gymnasium.se/sok/internat.

Dock om skolan inte erbjudet studentboenden och ingen större hjälp erbjuds kan du behöva hyra en lägenhet privat. Det finns vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Men för att få det måste du läsa ett program som inte finns på din hemort. Du har fortfarande rätt att få studiebidrag varje månad som andra studenter. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information