Vad är kraven för gymnasieexamen?

28 jul 2020
FRÅGA
Min son har gått Teknikprogrammet på gymnasiet och han fick godkänt i alla ämnen utom Fysik2 och Matematik 4. Programmet är totalt på 2500 poäng och de kurserna är 100 poäng vardera. Dvs han fick då 2300 godkända poäng. Han fick dock inte ut examen utan istället ett studiebevis. Nu har han iofs kompletterat med FYSIK2 på komvux. Jag blir inte klok på hur detta fungerar och vad som krävs för att han ska få gymnasieexamen och då kunna söka till högskola?

Svar:

31 jul 2020

Hej,

För att få en gymnasieexamen måste man uppfylla vissa krav. Om du läser en kurs i taget på t.ex. Komvux kan det se lite olika ut än om du skulle läsa ett helt program från början till slut. För att ta examen från gymnasiet behöver man läsa kurser som blir minst 2500 poäng (ibland 2400 poäng på Komvux).

För högskoleförberedande examen behöver man läsa och få godkänt i:

Svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6
Matte 1

Man behöver också ett godkänt gymnasiearbete. Han kan prata med Komvux om vad som krävs för att han ska få ut sin examen där. 

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet (högskoleförberedande examen). Många universitets- och högskoleutbildningar kräver dock mer än grundläggande behörighet. Det kan du läsa mer om här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107.

Stort lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information