Kan jag gå en gymnasieskola utanför min kommun?

21 maj 2019
FRÅGA
hej jag börjar snart på gymnasiet och vill gå ekonomi, samhälle ekonomi alternativt ekonomi juridik, men vet inte vilken skola för vill samt läsa portugisiska, kinesiska eller ryska men inte så långt från där jag bor alltså jag kan bo på skolan men bara så man kan pendla hem på helger och lov, skulle vilja bli egenföretagare inom fastigheter borde jag gå någon av dom där linjerna då? skulle också vara bra om man får ha med sig husdjur dit (gnagare) vill helst inte läsa på distans

Svar:

22 maj 2019

Hej,

För att ta reda på vilka språk skolorna kan erbjuda dig att läsa så måste du kontakta dem direkt. Du kan absolut leta efter skolor utanför din kommun. Du kan söka utbildning utanför din hemkommun till alla friskolor, eftersom de tillämpar riksintag. Oavsett var i Sverige du bor kan du alltså söka till en fristående gymnasieskola på samma villkor som eleverna i kommunen där skolan ligger. Vill du att det ska vara en internatskola där du kan bo så kan du hitta dessa här: https://www.gymnasium.se/sok/internat (Läs gärna informationen längst ner på sidan också). Du får kolla med skolorna om det finns möjligheter att ha husdjur på skolan (troligt är att det inte är tillåtet på de flesta skolor). 

Om det är fastighetsmäklare som du vill bli kan du tänka på att behörigheten till ett sådant högskoleprogram är grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så länge du får de kurserna kan du gå vilket program som helst. De ska gå att få både från Samhällsprogrammet och Ekonomiprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information