Kan jag bli veterinär efter Naturbruksprogrammet?

07 maj 2019
FRÅGA
Hej!

Är en 14 årig tjej som till hösten ska börja i 9:an och har ändå lite frågor angående gymnasiet. Det är nämligen så att jag vill bli veterinär när jag blir stor (och har velat i många år nu). Att man behöver gå naturvetenskap för att kunna söka in till högstadiet (till veterinär då) visste jag redan, men har även upptäckt den yrkesförberedande linjen naturbruk med inriktningen djur. Eftersom att jag personligen anser att naturbruk verkar vara en mer intressant och roligare linje så har jag med andra ord lite beslutsångest redan nu. Så min fråga är då om jag fortfarande kan bli en "riktig" veterinär även om jag går naturbruk eller om jag måste läsa på extrakurser i så fall. Dessutom så undrar jag även vad meriten i genomsnitt är inom båda linjerna.

MVH: Stella

Svar:

08 maj 2019

Hej Stella,

Vad roligt att du vill bli veterinär! För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Det behövs grundläggande behörighet + Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. 

Normalt så kommer du inte att få alla dessa kurser från något annat program än Naturvetenskapsprogrammet men det finns specialprogram (särskilda profiler) som kan ge behörighet. Det kan vara möjligt att hitta ett Naturbruksprogram som erbjuder en naturvetenskaplig profil i sin djursjukvårdsutbildning. Isåfall så kan det ge dig behörigheten som behövs för att bli veterinär. Kolla det med skolan som du är intresserad av.

Ett annat sätt är att du läser till de kurser du behöver på Komvux/Vuxenutbildning efteråt. Det genomsnittliga antagningspoängen för gymnasieprogrammen kan du hitta här

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information