Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan min son börja i gymnasiet i Sverige?

06 maj 2018
FRÅGA
Hej!
Jag har en fråga gällande min son som bott i Thailand och har ett igcse betyg från en internationell skola.
Han vill fortsätta plugga här. Ämnen som han vill läsa är: matte, kemi, fysik, engelska, svenska o samhällskunskap.
Hur går han tillväga för att söka gymnasium alt. folkhögskola ? Eller vilken skola kan han söka. Han har läst 2 år på LevelA utöver men skolan gick tyvärr i konkurs så det är oklart om han kommer få slutbetyg. Han är 17 år och fyller 18 i maj.
Han pratar svenska men har inte haft det som ämne i skolan sedan han gick lågstadiet i Sverige. Finns det möjlighet att läsa in svenskan?

Hälsningar

Linda Nordlund

Svar:

07 maj 2018

Hej Linda,

Det lättaste hade kanske varit om han fortsatte i en internationell skola även här. Här kan du hitta de IB-skolor som finns i Sverige: https://www.gymnasium.se/sok/international-baccalaureate. Men om han vill gå en vanlig skola så kan ni kontakta dem direkt och kolla om han kan börja där. Betyg i svenska krävs men det kan finnas en möjlighet att göra prövningar för att visa sin svenska nivå. Här kan du hitta lite information om att börja gymnasieskolan i Sverige efter att ha bott utomlands: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/borja-gymnasiet-sverige-4512. Ta kontakt med skolorna han är intresserad av så fort som möjligt!

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information