Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir man tandläkare?

15 dec 2017
FRÅGA
Hej
Jag vill bli tandläkare och undrar om vilka betyg man måste ha och hur lång tid ska man studera. Om det är svårt att bli tandläkare så kan man först bli tandsköterska och sen studera med tandläkare få blir det lite enklare tror jag.

Svar:

15 dec 2017

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! För att bli Tandläkare är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Intagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng, det kan variera beroende på var i landet man söker och om man söker till höstterminen eller vårterminen. Utbildningen tar 5 år.

Tandsköterska är en helt annan utbildning som inte förbereder dig för vidare studier till tandläkare. Så är det tandläkare du vill bli så skulle det försena dig om du läste till tandsköterska först. Tandsköterska/Tandskötare blir du om du läser en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan på 1,5 år. För att vara behörig till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. 

 Här kan du läsa mer om  hur man blir tandläkare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/tandlakare-11194. Och här om tandsköterska/skötare: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/tandskotare-11915.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information