Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du tandläkare

Hur blir man tandläkare?

Hur blir man tandläkare på gymnasiet?

För att bli tandläkare måste du plugga fem år heltid på universitetsnivå. Det är därför ett bra val att läsa Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap på gymnasiet om du vill bli tandläkare. Du får då den behörighet som behövs för att kunna plugga vidare till tandläkare. Du kan sen plugga till tandläkare vid till exempel Karolinska Institutet, Göteborgs universitet, Malmö högskola och Umeå universitet. Efter att du slutfört utbildningen ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen. Legitimation är ett krav för att man ska få arbeta som tandläkare.

Vad gör en tandläkare?

Som tandläkare kombinerar du dina teoretiska kunskaper och ditt praktiska handlag i ett vårdyrke med inbyggd roll som ledare för ett arbetslag. Som tandläkare utreder, förebygger och behandlar du sjukdomar och skador i munhålan och i det övriga käksystemet. Du undersöker patienterna och ställer en diagnos som du sedan behandlar. Som tandläkare leder du arbetet på tandläkarmottagningen och du har ett nära samarbete med den övriga personalen i tandvårdsgruppen. Det är viktigt att du kan samarbeta och att du har en god teamkänsla.

Du kan som tandläkare vara anställd vid en klinik eller driva ett eget företag. Efter några år som allmäntandläkare kan du välja att specialisera dig inom till exempel tandlossning, barntandvård eller tandreglering. Som tandläkare kan du också arbeta som lärare eller forskare.

Som tandläkare är det bra med empatisk och kommunikativ förmåga, noggrannhet, självständighet, samarbetsförmåga och att du är serviceinriktad.

Framtidsutsikter för tandläkare

Det finns goda möjligheter för tandläkare att få jobb både på fem och tio års sikt enligt Arbetsförmedlingens bedömning. Behovet av tandläkare kommer att öka på sikt på grund av ökande befolkningsmängd samt en åldrande befolkning. Tillgången väntas också öka på tandläkare, men inte tillräckligt för att kunna möta den efterfrågan som finns.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Tandläkare

47 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa & sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 21 sep 2018