Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur kan jag gå gymnasiet i en annan kommun?

02 nov 2017
FRÅGA
Hej syv!
Jag läser upp matten och engelskan på introduktionsprogrammet nu och vill söka mig till en annan stad när jag väl ska söka in till gymnasium igen om några månader. Hur tar jag mig tillväga? Är det ens möjligt? Jag skulle helst av allt vilja läsa i Stockholms kommun men bor några timmar därifrån, är det möjligt för mig att få hjälp med bostad för att kunna studera där? Skulle uppskatta svar! Tack i förhand.

Svar:

03 nov 2017

Hej,

Vad bra att du förbereder dig för gymnasiet! Det finns möjligheter att flytta och gå gymnasiet på en annan ort men det finns några saker att tänka på. Om man vill söka till en gymnasieskola i en annan kommun kan man göra ett så kallat frisök. Då söker man ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns på hemorten. Vid frisök är det andrahandsmottagning som gäller, alltså att eleverna i den kommunen/samverkansområdet erbjuds plats först, och om det finns platser kvar kan andra utanför det området få en plats. Vid frisök ska den egna kommunen betala för t.ex. dagliga resor men det finns inga regler för just boende i detta fall. Man kan också söka skolor som din kommun har ett samverkansavtal med. Då söker du med samma villkor som eleverna i den kommunen. Det kan vara bra om du pratar med din studie- och yrkesvägledare på skolan för att få mer information kring vilka kommuner din kommun har ett samverkansavtal med. Det finns även riksintag och det gäller om man söker en friskola. En friskola  söker alla i hela Sverige på samma villkor. Här kan du läsa mer om frisök och riksintag: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495.

När det kommer till boende kan du kontakta skolan du är intresserad av för att se om de kan hjälpa till med boende på något sätt, de kanske har studentlägenheter av någon form i området. Om det är en friskola med riksintag är det vanligt att skolorna hjälper elever att hitta boende under gymnasietiden. Dock om skolan inte erbjudet studentboenden och ingen större hjälp erbjuds kan du behöva hyra en lägenhet privat, men då är det viktigt att tänka på kostnaderna som i stort sett hamnar på dig och på dina vårdnadshavare. Här kan du läsa om det: https://www.gymnasium.se/sok/internat. Det finns vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Men för att få det måste du läsa ett program som inte finns på din hemort. Du har fortfarande rätt att få studiebidrag varje månad som andra studenter. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information