Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Måste man bo utomlands för att läsa på distans?

11 sep 2017
FRÅGA
Hej! Jag går just nu på sam beteende men vill så gärna läsa på distans istället då skolan är en väldigt jobbig plats för mig. Måste man bo utomlands för att kunna läsa på distans?

Svar:

15 sep 2017

Hej, 

Vad tråkigt att det inte känns så bra i skolan! Du ska absolut inte behöva må dåligt i skolan, du kan prata med en lärare eller kuratorn för att se om det finns något ni kan göra så det känns bättre där. Det kanske finns något specifikt som gör att det inte känns så bra i skolan, och att detta går att lösa på något sätt!

Om du vill byta skola till en distansskola är det inte ett krav att man måste bo utomlands. Detta kan se lite olika ut beroende på vilken skola det handlar om. Det är inte heller alla program som erbjuds utan man får ta det som finns på de skolorna som har distansundervisning. Här har jag gjort en sökning på "distans" och du kan se vilka program det finns: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=distans och här kan du läsa mer om att läsa gymnasiet på distans: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/distansundervisning-gymnasiet-4506. 

Det är bra om du tidigt kontaktar den nya skolan för att se om de kan ta emot fler elever och om det finns plats för dig på programmet. Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig komma i kontakt med rätt personer på skolan, annars finns kontaktinformation på vår hemsida om du först söker på skolan. Sedan är det viktigt att du tillsammans med vägledaren i din skola, och vägledaren i den nya skolan går igenom vart du ligger jämfört med den nya klassen. Beroende på hur långt du har läst på ditt program kan det se väldigt olika ut om du behöver ta igen något eller göra något annat för att komma ikapp. På distansutbildningar lägger eleverna upp sina scheman själva tillsammans med mentorn och oftast bestämmer man studietakten själv också. Här kan du läsa mer om att byta skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information