Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad ska jag göra om jag vill läsa mitt sista år av gymnasiet i Sverige?

08 sep 2017
FRÅGA
Hej syv, snälla hjälp!!
Har funderingar över olika grejer och skulle vara tacksam för svar.
Det är nämligen så att jag bor utomlands och har pluggat här sedan åk 5 då jag tidigare gick skolan i Sverige. Har nu tänkt att plugga mitt sista gymnasium år i Sverige igen,men undrar vad som krävs och hur det går till.Ska jag översätta mina betyg till svenska? Kommer jag få göra något prov? Osv.

OBS skickade liknande mail för ett par dagar sen men råkade skriva in fel e-post adress.

Mvh

Svar:

13 sep 2017

Hej, 

Om du vill börja på en svensk gymnasieskola efter att du har läst nästan hela grundskolan och gymnasiet utomlands kommer du att behöva komplettera en del för att komma ikapp den nya klasen här i Sverige. Hur mycket du behöver kompletta kan komma att grundas på vart du har studerat, hur deras skolsystem ser ut och vad du hittills har läst där. För att vara behörig till ett nationellt program i en svensk gymnasieskola behöver du även ha med dig betyg i svenska. Det är bra om du kontaktar den skola du är intresserad av i Sverige för att se om skolan kan ta emot fler elever och om det finns plats för dig på programmet du vill läsa. Sedan kan du med studie- och yrkesvägledaren i den skolan, och med vägledaren i din nuvarande skola se över din situation, vad du har läst, vad du kan tillgodoräkna dig och vad du behöver ta igen. Du kan hitta kontaktinformation om du söker på skolan på vår hemsida, www.gymnasium.se. 

För att du har läst två år av gymnasiet utomlands kan det vara så att det blir för mycket för dig att ta igen vid sidan av de vanliga studierna och du kan behöva gå om t.ex. ett år för att läsa eller komplettera alla kurser som behövs för dig att ta gymnasieexamen. Om du kan visa intyg på att du har lärt dig motsvarande kunskaper kan du tillgodoräkna dig vissa kurser utan att behöva gå om de. Om du får din utländska gymnasieutbildning tillgodoräknad utan att ha genomgått prövningar i kurserna får du endast betyget Godkänd i kurserna. Om du vill ha högre betyg än det kan du istället för ett tillgodoräknande göra prövningar, som är flera prov i en viss kurs och du får ett betyg på kursen på det sättet. Det är rektorn på gymnasieskolan som beslutar vad du kan tillgodoräkna dig, därför är det bra om du tidigt kontaktar den nya skolan! Då kan du även se hur långt klassen har kommit i olika kurser och hur du ligger till i jämförelse. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/borja-gymnasiet-sverige-4512 och här https://www.skolverket.se/bedomning/betyg/oversattning/slutfora-gymnasiestudier-i-sverige-efter-att-ha-gatt-i-skola-utomlands-1.190311. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information