Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag står som reserv på en skola jag vill gå på, vad ska jag göra?

09 aug 2017
FRÅGA
Hej!
Jag har gjort ändringsval till min ansökan och nu står jag som reserv nr 10 till Staffangymnasiet i Söderhamn samt reserv nr 1 till Broman i Hudiksvall fast jag bor i Söderhamn
Min familj tänkte flytta till Hudiksvall men det gick inte, vi är kvar i Söderhamn, jag vill inte åka till Hudiksvall jag vill gå på Staffangymnasiet i Söderhamn därför har jag gjort ändringsval.
Jag har tillräckligt poäng till programmet i Staffangymnasiet.
Vad ska jag göra? ???????
Hälsningar

Svar:

11 aug 2017

Hej, 

Jag är inte riktigt säker på om jag förstår din fråga helt rätt, om du gjorde ditt ändringsval för att byta plats på dina två val, så den skola du hellre vill gå på är först på listan, eller om du lade till den skolan när flytten inte blev av. Om du ändrade/skickade in en ny ansökan så att du fick ett nytt förstahandsval kan du då endast erbjudas en plats om det finns lediga platser. Om du verkligen inte vill gå på skolan i Hudiksvall kan du kontakta kansliet som gäller för den kommunen för att se vilka möjligheter du har att eventuellt ta dig ur den reservlistan. Du kan hitta alla antagningskanslier här: www.antagningskanslier.se. Om detta inte är möjligt och du blir antagen där, kan du prata med studie- och yrkesvägledaren om att byta skola, då kan vägledaren hjälpa dig att komma i kontakt med rätt personer på den nya skolan för att se om det finns plats för dig där. Ju tidigare du byter, desto lättare kan det bli att komma igång med den nya klassen. Här kan du läsa om att byta skola: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. 

Sedan vet jag inte om du har blivit antagen på ett val vid den slutgiltiga antagningen. Om du inte har blivit det, och du tar dig ut ur listan på ett av dina reservval, hänger allting på skolan du är intresserad av i Söderhamn. Just nu pågår den första reservantagningen som antagningskanslierna har hand om. Vid skolstart är det skolorna själva som tar över reservantagningen, då kan du kontakta skolan direkt och prata med de om hur det ser ut med platserna. Det är rektorn som beslutar om fler elever kan bli antagna. Du kan försöka komma i kontakt med studie- och yrkesvägledaren från din grundskola som kan hjälpa dig att komma vidare med detta. Du kan även kontakta ditt antagningskansli för att se vilka möjligheter du har och vad du kan göra. Här kan du läsa lite mer om antagning och reservantagning: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311. 

Om det blir så att inget av dessa val blir av, lägger antagningskanslierna upp information om vilka skolor som har lediga platser. Då kan du kontakta de skolorna som har lediga platser i ditt område för att se om du kan börja där istället. Om jag har missförstått din fråga får du väldigt gärna skriva till mig igen! 

Lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information