Antagning till gymnasiet

Så fungerar antagningen till gymnasiet

Antagning till gymnasiet

Preliminär antagning till gymnasiet

I mitten av april görs en preliminär antagning till gymnasiet på grundval av höstterminsbetyget i årskurs nio. Observera att detta bara är en preliminär antagning som inte garanterar dig en plats på valt gymnasieprogram.

Slutgiltig antagning till gymnasiet

När det blir dags för den slutgiltiga antagningen till gymnasiet kommer antagningen baseras på grundval av slutbetyget från årskurs nio. Och i början av juli kommer den slutgiltiga antagningen skickas hem till dig. Detta gäller även dig som inte blivit antagen. Läs noga igenom den information du fått hemskickad innan det blir dags att svara via webben för din kommuns gymnasieantagning.

När du gjort ditt svar på nätet måste du skriva ut dina svar, få målsmans underskrift för att sedan posta iväg eller lämna in till din syv. Har du inte fått något slutgiltigt besked under den andra veckan i juli måste du ta kontakt med gymnasieantagningen i din kommun.

Källa:Gyantagningen

Reservantagning till gymnasiet

I juli påbörjas reservantagningen till gymnasiet och sträcker sig till mitten av september. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val.

Då alla svarskorten kommit in och registrerats, vanligtvis omkring augusti, påbörjas den första reservantagningen. Det är nu de elever som erbjudits en plats får ett skriftligt antagningsbesked med svarskort som ska sändas in omgående. Om du har tackat ja till att stå kvar som reserv till ett högre alternativ kommer du automatiskt placeras på det högre valet så fort det blir en ledig plats. Fram till skolstarten är det antagningskanslierna som håller i trådarna. När antagningen har avslutats kan man vända sig till rektorn på den speciella gymnasieskolan, som avgör om fler elever kan tas in.

» Se frågor och svar om antagning, betyg & behörighet

Gå till den här sidan på arabiska اذهب إلى هذه الصفحة باللغة العربية

Divider

ATT SÖKA TILL GYMNASIET

Hur går det egentligen till när det är dags att söka till gymnasiet? När sker det? Hur gör jag?

Jag vill veta

HITTA FÖRRA ÅRETS ANTAGNINGSPOÄNG

Är du nyfiken på vad som krävdes för att komma in på ett visst program på en viss skola?

Eh, ja! Visa mig tack

BETYG & BEHÖRIGHET

Vilken behörighet behöver jag för att läsa ett yrkesprogram? För ett högskoleförberedande program?

Berätta för mig

BETYG & BEHÖRIGHET

Berätta för mig

Senast uppdaterad: 28 sep 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-19

Tidsplan för gymnasievalet 2019

Tidsplanen för gymnasievalet ser ungefär likadan ut var du än bor i Sverige, men de specifika datumen skiljer sig lite åt beroende på i vilken kommun/vilket län du bor i. Vi på gymnasium.se har därför samlat datumen för 2019 års gymnasieval, preliminär antagning, omval och slutlig antagning för hela Sverige på denna sida. Saknas någon ort/kommun i listan? Kontakta oss här!

Kreativ miljö - engagerade lärare

SSIS är en samlingsplats för motiverade elever som är öppna för nya idéer med modet att testa nytt och att våga lyckas. Du möts av en högteknologisk miljö, där lärande, forskning, kultur och näringsliv sammanförs. Välkommen på Öppet hus 4/12 kl. 18-20 och 30/1 kl. 18-20.

Öppet hus-kalender
januari 2019