Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag bli antagen även om jag har lägre poäng än antagningspoängen?

08 jul 2017
FRÅGA
Hej jag kom in på mitt tredje val men är tredje reserv på mitt första val. Men de har höjt antagningsgränsen till 212,5 och jag har 205 men står fortfarande som reserv, kan jag ändå komma in trots att jag har lägre än antagningspoängen?

Svar:

10 jul 2017

Hej, 

Ja, du kan absolut fortfarande erbjudas en plats på den skolan, även om du har lägre poäng än det som står som antagningspoäng. Antagningspoängen kan ändras mycket från år till år beroende på hur många klasser som blir antagna och hur många det är som söker. När man sedan prövas för programmet är det de med högsta betyg som erbjuds en plats först och så fortsätter det tills alla platser är fyllda men det betyder inte att alla elever som står under antagningspoängen stryks! Här kan du läsa lite mer om antagningspoäng: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-gymnasiet-4545. 

För att du står som reserv betyder det att du fortfarande har en chans att bli antagen på den skolan och det programmet. Reservantagningen börjar i slutet av juli fram tills mitten av september i två omgångar. Först är det antagningskanslierna som har hand om reservantagningen och vid skolstart är det skolorna själva som tar över, då kan du även kontakta skolan direkt. Du kan läsa mer om reservantagningen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311. Om du har några frågor om hur det ser ut med din ansökan och din reservplacering just nu kan du kontakta ditt antagningskansli och ställa alla dina frågor! Du kan hitta det antagningskansli som gäller för din kommun på denna lista: http://antagningskanslier.se. 

Bästa hälsningar! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information