Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag välja den skola under den man har blivit antagen på?

30 jun 2017
FRÅGA
Hej
Jag undrar om man kan tacka nej till den skolan man kom in på och välja platsen under den eller om man måste välja den man blev antagen på?

Svar:

02 jul 2017

Hej, 

Det är inget krav på att du måste tacka ja till platsen du har blivit erbjuden, dock är det så att du inte kan välja platsen under den. Om du t.ex. har blivit antagen på ditt förstahandsval kommer alla valen under den att strykas, alltså prövas du inte för de valen längre. Tackar du nej till ditt förstahandsval är du utan plats. Det går inte att aktivera strukna utbildningar men om du fortfarande vill söka till en annan skola och program kan du göra en sen ansökan. Blanketter för detta och mer information om sent val kan du hitta på ditt antagningskanslis hemsida. Om du gör ett sent val kommer din ansökan att behandlas som sen, det betyder att du hamnar längst ner på listan och kan endast erbjudas en plats om det finns lediga platser. De elever som gjort sina ansökningar under de vanliga perioderna kommer att erbjudas platser först. Här kan du se en lista på alla antagningskanslier och hitta den som gäller för din kommun: www.antagningskanslier.se

Har du däremot blivit antagen till ett lägre rangordnat val, t.ex. ditt tredje val, kommer du att vara reserv på val 1 och 2. Du kan se var du ligger på reservlistorna om du loggar in på samma hemsida där du kan se ditt antagningsresultat. Men du kan fortfarande inte välja en plats under det val du har blivit antagen på, de har redan blivit strukna, som sagt kan du ev. göra ett sent omval. Här kan du läsa lite mer om antagningen till skolor och reservantagningen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311. 

Vill du inte göra sent val kan du titta på dina möjligheter att eventuellt byta skola om du hellre vill gå på en annan skola än den du har kommit in på. Då kan du vid skolstart gå till studie- och yrkesvägledaren som kan hjälpa dig komma i kontakt med rätt personer på den nya skolan för att se om det finns lediga platser på programmet. Här kan du läsa mer om att byta skola/program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information