Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan den preliminära antagningen påverka den slutgiltiga?

22 apr 2017
FRÅGA
Hej! Jag undrar ifall den preliminära antagligen har någon påverkan på vilket gymnasie man ska gå på. Jag hade under förra terminen (HT i 9:an) F i engelska som är ett kärnämne. Men nu ligger jag på högre än godkänt eftersom betyget var felsatt. Men eftersom jag hade F i ett kärnämne i dom betygen jag sökte in till gymnasiet kom jag inte in. När söker man med sina betyg från VT? Är det i sommar? Har jag mindre chans att komma in på det gymnasiet jag valt bara för att jag inte kom in preliminärt? Tacksam för svar!

Svar:

23 apr 2017

Hej, 

När man gör sin ansökan inför den preliminära antagningen är det, som du har skrivit, höstterminens betyg som gäller. Resultatet man får utgår ifrån de betygen och ska bara visa hur man ligger till med valen man har gjort, men den preliminära antagningen påverkar inte den slutgiltiga antagningen. När denna termins kurser är färdiga och dina slutbetyg sätts av dina lärare, registreras de automatiskt i det antagningskansli som gäller för din kommun och det är dessa betyg från vårterminen som använts vid den slutgiltiga antagningen.

Om du är nöjd med din ansökan som den är just nu behöver du inte göra något, dina val kommer att vara precis som de är, skillnaden är att du denna gång kommer att prövas med ditt slutbetyg. Dina chanser minskar inte för att du inte kom in vid det preliminära, utan det är bara det slutgiltiga som gäller. Om du känner dig lite osäker kan du alltid prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan. Resultatet för den slutgiltiga antagningen kommer ungefär vid slutet av juni. Här kan du se tidsplanen för ansökningar till gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/tidsplan-gymnasievalet-2312, och här kan du läsa mer om att göra ansökan och vad man kan tänka på: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/soka-till-gymnasiet-4234. Här kan du läsa mer om preliminär och slutgiltig antagning: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311

Stort lycka till med valet! /Aranja, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information