Tidsplan för antagningen till gymnasiet

Tidsplan för antagningen till gymnasiet

JANUARI

Under januari månad får du som ska söka till gymnasiet ett lösenord hemskickat till dig. Har du inte fått ett lösenord? Ta då kontakt med din studie- och yrkesvägledare eller någon annan ansvarig på din skola.

FEBRUARI

Datumet kan variera mellan gymnasieskolorna, men oftast stängs gymnasieantagningen för ansökan runt mitten av februari. Ansökningsdatumet bestäms av din hemkommun oavsett vilken gymnasieskola i landet du söker.

MARS

Här anläggs färdighetsprov till vissa estetiska och engelskspråkiga gymnasieprogram. Observera att detta kan skilja sig mellan olika gymnasieskolor. Kontakta den gymnasieskola som intresserar dig för exakta datum.

APRIL

I mitten av april öppnas gymnasieantagningens hemsida. Här kan du även se resultat av den preliminära antagningen som görs på dina höstterminsbetyg. Du har även möjlighet att göra ändringar i din gymnasieansökan fram till några veckor in i maj. Exakt slutdatum för gymnasieomvalet varierar på några dagar mellan olika kommuner.

MAJ

I juni skickar grundskolorna och de individuella programmen in slutbetygen till gymnasieantagningen.

JUNI/JULI

På gymnasieantagningen för din kommun presenteras nu det slutgiltiga antagningsbeskedet. Du kommer också få ett besked hemskickat till dig.

JULI

I början av juli får du reda på om du har blivit antagen på den gymnasieutbildningen du sökt. I de flesta fall har du då tre veckor på dig att tacka ja till platsen, men det kan ändå vara bra att kolla upp, då tiden du har på dig att svara kan variera lite från kommun till kommun.

AUGUSTI

Nu kommer du som står som reserv få veta hur det gått med din antagningen till önskat gymnasieprogram. Sen är det dags för skolstart!

» Sätt igång och hitta ditt gymnasieprogram!

» Datum för gymnasievalet 2018 för hela Sverige

Divider

CHECKLISTA INFÖR GYMNASIEVALET

Vad behöver jag tänka på inför gymnasievalet? Spana in vår checklista för att få koll.

Visa checklistan

TIDSPLAN GYMNASIEVALET 2018

När sker valet, omvalet, preliminära antagningen och den slutgiltiga antagningen där du bor?

Det vill jag se

ANTAGNING & ANSÖKAN

Hur fungerar antagningen till gymnasiet, och hur ansöker jag? Vad var antagningspoängen förra året?

Jag vill veta

ELEVER TIPSAR OM GYMNASIET

Hur ska man tänka kring gymnasievalet? Ta hjälp av två elevers egna tips om hur de tänkte.

Jag vill ha tips

Senast uppdaterad: 05 jan 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-01-31

Tidsplan för gymnasievalet 2019

Tidsplanen för gymnasievalet ser ungefär likadan ut var du än bor i Sverige, men de specifika datumen skiljer sig lite åt beroende på i vilken kommun/vilket län du bor i. Vi på gymnasium.se har därför samlat datumen för 2019 års gymnasieval, preliminär antagning, omval och slutlig antagning för hela Sverige på denna sida. Saknas någon ort/kommun i listan? Kontakta oss här!

Öppet hus-kalender
mars 2019