"Alla får chansen att vara sig själva"

Fryshusets Gymnasium

Emma går inriktningen Dans på Fryshusets Gymnasiums Estetiska program i StockholmEmma vill jobba som dansare

Emma Graufelds, är 18 år gammal och går årskurs tre på Fryshusets Gymnasium, Estetiska programmet. Emma insåg i nian att hon tyckte det var kul att dansa och valde därför inriktningen Dans.
 - Det är en frihet för mig, och jag har synen att en ska göra det en tycker är kul i livet, och inte bara tänka taktiskt. Det ska vara kul och motiverande att gå till skolan, vi har bara ett liv och det tycker jag vi ska ta vara på, menar Emma.


En välkomnande stämning på Fryshusets Gymnasium

Emma hade svårt att välja mellan naturprogrammet på en annan skola, och Estetiska programmet på Fryshuset, men kände att hon utvecklas mest genom dansen eftersom hon är ung och stark och mottaglig för ny kroppslig information. Att det Estetiska programmet är högskoleförberedande gjorde att hon kände en trygghet, även om hon inte skulle vilja fortsätta med dansen.

Att det blev just Fryshusets Gymnasium berodde mycket på att hon kände sig välkommen och att hon upplevde en accepterande och utvecklande stämning på skolan.
 - Jag kände att en kunde komma dit som sig själv, och passa in genom att sticka ut, vilket jag inte upplevt någon annanstans. Personalen är supertrevlig, lokalerna är sköna. Skolmaten är också väldigt bra och varierad, vilket också var en god anledning att välja skolan, säger Emma.

Passion på schemat!

På Fryshusets Gymnasiums Estetiska program består ungefär en tredjedel av lektionstiden av ”passion” - dansen, i Emmas fall. I de andra ämnena arbetar de mycket ämnesintegrerat, vilket innebär att de ofta arbetar med samma område/samhällsfråga i flera kurser, och gör en gemensam examination i alla de ämnena. 
 - Detta tycker jag är super, eftersom det sätter skolarbetet i en större kontext, vilket gör det vi lär oss i skolan lättare att applicera på det ”verkliga livet” utanför skolbänken. Vi brukar inte ha prov, utan ha inlämningsuppgifter eller redovisningar som examinationsform.

Emma är nöjd både med lokaler och lärare på skolan. Lärarna jobbar på lite olika sätt, vilket ger en skön variation i undervisningen, tycker Emma. De fungerar också som kompisar och samtalsstöd för eleverna, vilket ger en trygghet på skolan.
 - Det är inte svårt att prata med lärarna om det skulle behövas, de går att lita på, fastslår Emma.

Dansare är drömjobbet

Efter gymnasiet vill Emma fortsätta plugga, först och främst vill hon vidareutbilda sig inom dans, för att på sikt kanske välja en mer teoretisk utbildning. Drömjobbet är att vara dansare - att få vara med i sceniska produktioner, vara en del av en dansgrupp eller ett kompani, kanske själv koreografera och sätta upp föreställningar.
 - Konkurrensen som dansare är ganska tuff, men det beror också på med vad en vill jobba, och var en söker jobb. Jag vill i alla fall göra något som hjälper världen på något sätt, så att sätta upp föreställningar för en god sak är nog målet, säger Emma.

Har dansat på Dramaten

Emma har många fina minnen från Fryshusets Gymnasium. Bland annat har hon varit med och koreograferat och deltagit i många föreställningar. De har också fått den unika möjligheten att hålla föreställningar på Dramaten samt på Arkitektur- och Designcentrum.
 - Det absolut bästa med Fryshusets Gymnasium är att alla får chansen att vara sig själva, och att utvecklas som sig själva. Jag har blivit tryggare i mig själv och det jag gör, hittat vad jag tycker om och vågar stå för den jag är och de åsikter och tankar jag har. Stämningen på skolan och på Fryshuset generellt är också fantastisk. Dessutom är passionsundervisningen ett underbart sätt att få göra det jag tycker är kul på skoltid, och faktiskt utbildas väl i det, avslutar Emma.

Vincent på Fryshusets gymnasiumVincent vill fortsätta driva eget företag

Vincent Rankila är nitton år gammal och går tredje året på Fryshusets gymnasium. Han läser Handelsprogrammet med passion entreprenörskap.

Vincent valde att läsa Handelsprogrammet för att han är intresserad av handel och entreprenörskap.

- Jag har haft ett eget företag sen jag var sexton. Så jag tänkte att en handelsutbildning skulle passa mig. När jag skulle välja gymnasium besökte jag ett Öppet hus på Fryshusets gymnasium och då kände jag direkt att det var en utbildning för mig. Jag valde just Fryshuset för att det verkade som om man kunde vara sig själv där. Att det fanns plats för alla.

Praktik under 24 veckor

Handelsprogrammet är en praktisk utbildning och eleverna får själva välja en praktikplats där de är tjugofyra veckor under tre år.

- Under praktiken är vi bara i skolan en dag i veckan och resten ute på praktiken. I utbildningen läser vi många olika kurser, exempelvis marknadsföring, personlig försäljning, handelsekonomi. Sen läser vi de vanliga kurserna, svenska, matte o.s.v. Matte läser vi bara i ett år. Jag tror att det är lite mindre plugg på Handels än vissa andra utbildningar. Men samtidigt måste du engagera dig i din utbildning då den både är yrkesförberedande och praktisk. På praktiken behöver du vara aktiv och engagerad för att lyckas.

Många får jobb direkt efter studenten

- Jag vill fortsätta att vara egen företagare. Idag har jag eget företag där jag föreläser om funktionsnedsättningar och mobbning för elever och lärare. Sen har jag några andra idéer som jag inte kan avslöja just nu. Jag vet inte så mycket om studiemöjligheter då jag inte tänkt att plugga vidare. Men jag vet att många som går den här utbildningen får ett jobb direkt efter studenten. Ofta på den praktikplats som de har varit på under studietiden. 

Vincent nämner att det inom handel finns flera olika karriärmöjligheter.

- Du kanske startar som säljare men vill utveckla dig inom marknadsföring, ekonomi eller något annat som ryms inom det företaget du arbetar.

Tiden på praktikplatsen var det roligaste under gymnasiet

Han berättar att tiden på praktikplatsen var det roligaste han gjorde under gymnasiet.

- Jag gjorde min praktik på Mediamarkt. Det var en rolig process där jag snabbt fick chansen att bli säljare på riktigt, och inte bara praktikant.

Vincent rekommenderar andra att söka till Fryshusets gymnasium och speciellt till Handelsprogrammet.

- Om du gillar handel och entreprenörskap så kan jag verkligen rekommendera utbildningen här på Fryshusets gymnasium. Det som är bra med Fryshuset är att här kan alla vara som de är. Här behöver du inte följa normen. Skolans värdegrund att alla får vara olika är uttalad och det märks på ett bra sätt.

Astrid på Fryshusets gymnasiumAstrid drömmer om att plugga vidare till landskapsarkitekt

Astrid Eklund är 18 år gammal och går i årskurs tre på Fryshusets Gymnasium, där hon läser naturvetenskaplig linje med skrivare som passion.

Astrid började med att läsa en annan utbildning innan hon bytte till passionen skrivare.

- Under min tid på Fryshusets Gymnasium så har jag bytt från att läsa spelprogrammering till passionen skrivare. Det passade mig personligen bättre. Natur är bra för att jag kan läsa vidare och i min inriktning skrivare får jag var kreativ på mitt sätt. 

Blandning av teori och praktik

Astrid berättar att de får ta mycket eget ansvar på den naturvetenskapliga linjen.

- Vi har en del prov, i alla fall just nu  i årskurs tre. Det är en del plugg, men även en del praktiska lektioner med laborationer och experiment. Vi är ganska ofta på studiebesök, nu senast på Vetenskapens hus. Vi läser ämnen som gör  oss behöriga för att söka till det mesta på högskolan. På skrivinriktningen är det inga prov. Utan mer kreativt arbete. Där gör vi också en del studiebesök.

Hon trivs bra med lärarna, klassen och själva skolan.

- Lärarna är jättehärliga, de är liksom som ens vänner. Klassen är toppen, en bra blandning och vi har roligt tillsammans och hjälper varandra i skolan. Fryshuset ligger också bra till, nära till staden.

Plugga vidare efter gymnasiet

Astrid drömmer om att bli landskapsarkitekt och har behörighet att söka eftersom hon har läst naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet.

- Jag kommer att söka till SLU (sveriges lantbruksuniversitet) för att komma in på  landskapsarkitektlinjen. Jag tror att det är bra att jag också läst skrivinriktningen här på skolan  eftersom jag fått öva på att vara kreativ. Utbildningen finns på två ställen i Sverige och jag tror att jag kommer att komma in om jag söker.

En blandning av olika människor på Fryshusets gymnasieskola

Astrid berättar att det har varit roliga labbar i utbildningen, att testa olika experiment och liknande. Men det allra roligaste tycker hon har varit att  hänga kvar i skolan med sina vänner och alla fina människor på skolan.

- Ibland undrar lärarna vad vi gör i skolan fast alla lektioner är slut. 

Hon rekommenderar Fryshusets gymnasieskola om man vill ha en skola där det är personligt och och man får möjligheten att vara nära lärarna.

- Här finns det massa olika människor och du kan vara dig själv. Matsalen är en stor blandning av olika människor med olika intressen och bakgrunder, metalheads, skatare, esteter, dansare, och basketspelare och många fler. Alla kan vara sig själva.




Läs mer om Estetiska programmet, Musik
Läs mer om Estetiska programmet, Bild & formgivning
Läs mer om Estetiska programmet, Dans
Läs mer om Estetiska programmet, Teater
Läs mer om Estetiska programmet, Estetik & media

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Fryshusets Gymnasium.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.