Så blir du VVS-montör

Arbeta som VVS-montör efter gymnasiet

VVS-montör – Hitta utbildning här

VVS finns överallt i samhället, från vatten på sjukhuset till värmen i dina element hemma. Som VVS-montör kan du arbeta med allt från service i lägenheter till stora nybyggen.

Hur blir man VVS-montör på gymnasiet?

För att bli VVS-montör är det ett bra val att läsa VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS på gymnasiet eller gå en eftergymnasial utbildning. Efter avslutat program på gymnasiet går du som lärling på ett företag och efter cirka två år gör du ett branschprov. Efter godkänt prov är du färdigutbildad VVS-montör med branschcertifikat.

Körkort är ofta ett krav för yrket.

Vad gör en VVS-montör?

En VVS-montör, eller rörmokare som de också kallas, arbetar med att montera rör och system som gör att vi får bra inomhusmiljö och kan duscha och tvätta. Förutom att montera rör installerar en VVS-montör värmepumpar och pannor, solvärme, varmvattenberedare, element och det som ingår i ett badrum så tillexempel toalettstol, dusch, badkar och handfat.

Som VVS-montör kan du arbeta med service, med ombyggnad och på nybygge. Om du jobbar med service har du en servicebil med de verktyg och delar som du behöver för att utföra jobbet. En VVS-montör som jobbar med service är oftast ensam på arbetsplatsen, till skillnad från de VVS-montörer som jobbar på ett bygge. De är med från början och bygger från grunden och får oftast samsas med flera andra arbetsgrupper som t.ex. snickare, elektriker och målare.

Oavsett var arbetsuppgifterna utförs måste en VVS-montör arbeta både med hjärna och händer. Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik, t.ex. används ofta datorer i värme- och kylanläggningar. Förutom att kunna behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna läsa ritningar och tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna. Och givetvis även vara händig nog att utför dem.

Framtidsutsikter för VVS-montörer

Arbetsförmedlingen bedömer att det finns goda chanser för VVS-montörer att få jobb både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för VVS-montörer

34 900 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


VVS-Branschens Yrkesnämnd är en samarbetsorganisation mellan arbetsgivarna och arbetstagarna. Vi arbetar med utbildning och certifiering inom VVS-branschen. Kolla in vår Instagram eller hemsida!


    Yrkesguidens startsida


Annonser

Du kanske också är intresserad av: