Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du kyl- och värmepumpstekniker

Kyl- och värmepumpstekniker

Hur blir man kyl- och värmepumpstekniker på gymnasiet?

För att bli kyl- och värmepumpsmontör kan du studera VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet med inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik. Du kan sedan studera vidare till kyl- och värmepumpstekniker på Yrkeshögskolan. Om du börjar jobba direkt som montör efter gymnasiet så kan du genom arbetserfarenhet utvecklas till att bli tekniker istället. Svenska Kyl & Värmepumpföreningen som är en branschorganisation tillhandahåller diplomering och certifiering av olika kunskapsnivåer inom yrket.

Vad gör en kyl- och värmepumpstekniker?

Som kyl- och värmepumpstekniker arbetar du med installeringar och service av värmepumpar och kylanläggningar men även ventilationssystem kopplat till dessa anläggningar. Arbetet varierar från att montera och reparera små aggregat och pumpar till att bygga och installera anläggningar för större lokaler och byggnader. Värmepumpar finns i vanliga villor, bostadshus, kontor och industrier medan kylanläggningar används i matbutiker, frysrum och ishallar. Praktiska uppgifter kan vara att dra rör och att installera elektriska komponenter.

Framtidsutsikter för en kyl- och värmepumpstekniker

Då väldigt få är sysselsatta inom yrket som kyl- och värmepumpstekniker så är det svårt att utföra en prognos för yrket. Men enligt branschen själv så är det få som utbildar sig och att det kommer finnas ett stort behov av tekniker i framtiden, vilket kräver tekniska kunskaper.

Källa: Arbetsförmedlingen och Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Lönestatistik för Kyl- och värmepumpstekniker m.fl.

33 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Installation, drift & underhåll
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 25 sep 2018