Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du betongarbetare

Så blir du betongarbetare

Hur blir man betongarbetare på gymnasiet?

Om du vill jobba som betongarbetare efter gymnasiet så ska du läsa Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Husbyggnad. Efter gymnasiet arbetar du som lärling i cirka 2,5 år, sedan gör du ett yrkesteoretiskt prov. När du klarat provet får du ditt yrkesbevis och är färdigutbildad betongarbetare.

Vad gör en betongarbetare?

Att arbeta som betongarbetare innebär att du har två huvuduppgifter: gjutning och armering. Exempel på gjutning är till exempel när ett hus ska byggas, då gjuts grunden vanligtvis i betong. Gjutning görs då i en form som sätts upp på plats. Armeringen gör att betongkonstruktionen blir stark med hjälp av armeringsjärn som löper genom den färdiga konstruktionen i ett visst mönster.

Som betongarbetare är det även din uppgift att montera element på plats vid husbyggen där husets delar levereras som färdiga betongelement. Betongarbetare gjuter också betonggolv, där det även ingår i arbetsuppgifterna att efterbearbeta utan genom exempelvis spackling eller slipning.

Framtidsutsikter för yrket betongarbetare

Arbetsförmedlingens bedömning av yrket betongarbetare är att du som är intresserad har mycket goda möjligheter till arbete under det närmaste året. Särskilt goda chanser finns i storstadsregionerna där stora bygg- och anläggningsprojekt pågår. På fem och tio års sikt väntas möjligheterna till arbete bli goda.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Betongarbetare

31 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–ÖVideo från Byggare.com om yrket betongarbetare:


Senast uppdaterad: 24 sep 2018