Visa gymnasium.se som: Mobil
Betongarbetare under arbete

Så blir du betongarbetare

Betongarbetare - hitta utbildning här

Hur blir man betongarbetare på gymnasiet?

Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad och sedan programfördjupningen betong. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid. 

Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. 

Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 6 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 6 800 timmar). 

Vad gör en betongarbetare?

Man kan säga att det inte blir några hus utan betongarbetare. Betong är nämligen det dominerande materialet för både husgrund och stomme. Men faktum är att betong är ett material som förekommer i mycket mer än enbart hus. Du hittar det också i t ex vägar och broar.  

Armerad betong är ett mångsidigt och mycket starkt byggmaterial. Samtidigt som betong är ett tåligt byggmaterial så behöver det komma på plats i rätt tid och på rätt sätt för att få rätt kvalitet. Om betongen gjuts korrekt är det få material som står pall för så mycket som en betongkonstruktion. Som betongarbetare sätter du formar, armerar, gjuter och efterbehandlar betongen. 

Framtidsutsikter för yrket betongarbetare

Arbetsförmedlingens bedömning av yrket betongarbetare är att du som är intresserad har mycket goda möjligheter till arbete under det närmaste året. Särskilt goda chanser finns i storstadsregionerna där stora bygg- och anläggningsprojekt pågår. På fem och tio års sikt väntas möjligheterna till arbete bli goda.

Källa: byggdinframtid.se

Lönestatistik för Betongarbetare

31 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


BYN - Byggnadsindustrins Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar. 

BYN


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 28 jan 2020

Bästa vägen till drömjobbet

Som färdigutbildad kommer du snabbt ut i arbete, för här behövs fler kvalificerade medarbetare. Välkommen till din spännande framtid!