Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du mäklare

Hur blir man mäklare?

Mäklare – Hitta utbildning på:

Samhäll  Natur  Handel*

* Kräver extra kurser för behörighet

Hur blir man mäklare på gymnasiet?

För att bli mäklare krävs en eftergymnasial utbildning på högskola eller universitet. Därför kan det vara smart att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram till exempel Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) eller Naturvetenskapsprogrammet (NA). Vill du hellre gå en mer praktisk utbildning på gymnasiet kan Handels- och administrationsprogrammet (HA) vara en bra grund inför en framtida karriär som mäklare. Tänk bara på att välja till kurser så du får högskolebehörighet om du väljer ett yrkesförberedande gymnasieprogram.

Vad gör en mäklare?

Som mäklare förmedlare du kontakter, avtal och affärer rörande fast och i viss mån lös egendom, det vill säga villor och andra småhus, bostadsrätter, andelslägenheter och andra kommersiella fastigheter. I arbetsuppgifterna ingår att skapa kontakter mellan köpare och säljare och att hjälpa parterna till ett avtal. Som mäklare är det viktigt att du är opartisk i din relation mellan köpare och säljare. För yrket är det bra med god social kompetens och goda kunskaper i juridik, byggnadsteknik och ekonomi.

Framtidsutsikter för mäklare

Bostadsmarknaden påverkas av konjunktur och ränteläge, vilket i sin tur påverkar efterfrågan på mäklare. Idag väljer många att utbilda sig till mäklare vilket gör att konkurrensen om de jobb som finns är stor. Arbetsförmedlingen gör bedömningen att det kommer vara hård konkurrens om jobben på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Fastighetsmäklare

51 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Försäljning, inköp & marknadsföring
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 11 mar 2020