Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du makeupartist

Hur blir man makeup-artist?

Hur blir man makeup-artist på gymnasiet?

För dig som vill utbilda dig till makeup-artist under gymnasiet finns det inom Hantverksprogrammet inriktningar där makeup ingår tillsammans med liknande kompetens. Det finns även utbildningar till makeup-artist vid Yrkeshögskolan och hos privata utbildningsanordnare.

Tänk på att modet inom branschen svänger snabbt och detaljer kommer och går. Det är därför viktigt i yrket att följa med vad som händer på området och därför anordnas ofta fortbildningskurser, visningar och tävlingar för att underlätta för makeup-artister att hålla sig uppdaterade om nyheter.
Många makeup-artister har även utbildning inom andra områden för att öka sina möjligheter att få jobb. Kunskaper inom manikyr, nagelförlängning, färga fransar och bryn, stylist, hårstylist är exempel på kompetens som i kombination med makeup gör jobbmöjligheterna fler.

Vad gör en makeup-artist?

Som makeup-artist arbetar du med att sminka människor och sälja makeup-produkter. Man kan arbeta i butik, modellagenturer, agenturer för makeupmärken, film, TV och teatrar. Det är vanligt att ha kompletterande kunskaper inom andra områden.

Många makeup-artister arbetar i butiker och parfymerier där de vägleder kunderna till rätt produkter, säljer make-up och lär ut tekniken för hur de används. Stor del av arbetstiden handlar om att hålla butiken fräsch och att se till att penslar och annat material är rena. I arbetet kan det även ingå att du ger privata kurser där du sminkar kunden och ger förslag på produkter som denne kan använda. En del makeup-artister arbetar också på skönhetssalonger.

I yrket kan det vara bra att kunna koncentrera sig i en ofta stressig miljö och under en längre tid. Som makeup-artist kan man behöva jobba en del helger och det är vanligt med oregelbunden arbetstid.

Framtidsutsikter för makeup-artister

Det finns ingen prognos för yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kropps- och skönhetsvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 04 okt 2018