Så blir du frisör

Tycker du att frisör verkar som ett spännande yrke? Här kan du läsa mer om vad en frisör gör, hur man blir frisör på gymnasiet och vad man kan få för lön! 

Frisör - hitta din utbildning här: 

Hantverksprogrammet

Hur blir man frisör på gymnasiet?

Gymnasieskolan erbjuder en frisörutbildning på Hantverksprogrammet (HV). Det finns också möjlighet att gå privat frisörutbildning eller traineeutbildning som är förlagd på ett företag. Efter din grundutbildning till frisör behöver du göra avlönad praktik på ett företag under 3000 timmar. Efter den färdigutbildningen kan du göra ett färdighetsprov, ett så kallat gesällprov. Efter godkänt gesällprov blir man behörig frisör och har rätt till högre lön.

Vad gör en frisör?

Tänker du ofta på hur folk ser ut i håret? Kanske tycker du själv om att prova dig fram med nya frisyrer och färger. Då kan frisör vara yrket för dig!

Att arbeta som frisör är ett mycket kreativt arbete. Att ha en känsla för färg och form är mycket viktigt som frisör och att ha en social förmåga är en väsentlig del av arbetet.

Som frisör klipper, färgar och behandlar du de kunder som kommer till den salong du arbetar på. Det är viktigt att du kan se vilken typ av frisyr som kunden passar för. Du måste ha god produktkännedom för att kunna ge rätt behandling. Att ha ett genuint intresse för trender och mode är viktigt som frisör.

Många frisörer är egenföretagare antingen med en helt egen salong eller genom att hyra en stol i en salong som drivs av någon annan. Det finns företag som har anställda frisörer

Framtidsutsikter för frisörer

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara mycket liten konkurrens på arbetsmarkanden för frisörer under de närmaste åren. Du som har en utbildning kommer därmed ha stora chanser till jobb. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Frisörer

28 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kropps- och skönhetsvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser