Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du frisör

Så blir du frisör

Frisör – Hitta utbildning här

Hur blir man frisör på gymnasiet?

Gymnasieskolan erbjuder en frisörutbildning på Hanverksprogrammet (HV). Det finns också möjlighet att gå privat frisörutbildning eller traineeutbildning som är förlagd på ett företag. Efter din grundutbildning till frisör behöver du göra avlönad praktik på ett företag under 3000 timmar. Efter den färdigutbildningen kan du göra ett färdighetsprov, ett så kallat gesällprov. Efter godkänt gesällprov blir man behörig frisör och har rätt till högre lön.

Vad gör en frisör?

Tänker du ofta på hur folk ser ut i håret? Kanske tycker du själv om att prova dig fram med nya frisyrer och färger. Då kan frisör vara yrket för dig!

Att arbeta som frisör är ett mycket kreativt arbete. Att ha en känsla för färg och form är mycket viktigt som frisör och att ha en social förmåga är en väsentlig del av arbetet.

Som frisör klipper, färgar och behandlar du de kunder som kommer till den salong du arbetar på. Det är viktigt att du kan se vilken typ av frisyr som kunden passar för. Du måste ha god produktkännedom för att kunna ge rätt behandling. Att ha ett genuint intresse för trender och mode är viktigt som frisör.

Många frisörer är egenföretagare antingen med en helt egen salong eller genom att hyra en stol i en salong som drivs av någon annan. Det finns företag som har anställda frisörer

Framtidsutsikter för frisörer

Under 2016 kommer det råda balans på arbetsmarknaden för frisörer enligt Arbetsfömedlingen. På fem till tio års sikt finns ingen specifik prognos.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Frisörer

25 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kropps- och skönhetsvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 17 mar 2020